Toekenningen laatste subsidieronde

Op 2 september 2024 konden bewoners en organisaties uit alle stadsdelen en Weesp een aanvraag doen bij Stichting Amsterdam 750. Hieronder lees je welke aanvragers met subsidie van Stichting Amsterdam 750 een Kado voor de Stad gaan realiseren.

Bij de stadsbrede subsidieronde zijn 56 aanvragen gehonoreerd.
In deze laatste subsidieronde waren er twee geoormerkte budgetten beschikbaar. Gemeente Amsterdam heeft € 100.000,- beschikbaar gesteld voor projecten die bijdragen aan emancipatie en antidiscriminatie voor zwarte, moslim-, joodse, Aziatische en lhbtiq+ gemeenschappen, vrouwen en personen met een (functie)beperking. Stadsdeel Noord heeft € 30.000,- beschikbaar gesteld voor evenementen die plaatsvinden in de buurten Waterlandpleinbuurt, Kleine Wereld, de Banne en/of Molenwijk, gericht op en toegankelijk voor de bewoners van deze buurten.

Hieronder lees je meer over alle projecten die ondersteund worden.

Open voor alle Amsterdammers

Aanvrager: Stichting Hortus Botanicus (Stadsdeel Centrum)
Bedrag: 50.000 euro

De Hortus wil dat iedere Amsterdammer de kans krijgt om de fascinerende wereld van biodiversiteit te ontdekken en te begrijpen hoe het klimaat de natuur om ons heen beïnvloedt. Dit onderwerp is vandaag de dag urgenter dan ooit, en de Hortus maakt dit belangrijke verhaal toegankelijk voor iedere Amsterdammer, ongeacht achtergrond of kennis. Speciaal voor Amsterdam 750 organiseert de Hortus in de zomer van 2025 een feestelijk, gevarieerd en bovenal toegankelijk openingsprogramma van de nieuwe Klimatenkas dat de diversiteit van Amsterdam viert! Dit programma is speciaal ontworpen voor de multiculturele en multisociale samenleving die onze stad zo bijzonder maakt. Stel je voor: informatie in meerdere talen, een gebarenrondleiding voor slechthorenden, een prikkelarme ochtend voor mensen die behoefte hebben aan rust, en natuurlijk gratis toegang voor stadspashouders! Kinderen kunnen op ontdekkingstocht gaan met een speciale kinderroute, en er zijn tours in het Marokkaans en routes die je meenemen langs medicinale planten uit Suriname. De Hortus maakt biodiversiteit niet alleen begrijpelijk, maar beleefbaar voor iedereen, van jong tot oud en van elke achtergrond. In 2025 wordt de Hortus dé plek om samen te komen, te leren, te ontdekken en te genieten van alles wat de natuur ons te bieden heeft

De rugzak van Amsterdam

Aanvrager: Arkin, Mentrum, Kliniek Eerste Constantijn Huygensstraat (Stadsdeel West)
Bedrag: 50.000 euro

Amsterdam gaat haar 750-jarig bestaan een jaar lang groots vieren. Met als doel: ‘een stad die bruist als nooit tevoren!’ Dit bruisende Amsterdam gaat vaak grotendeels voorbij aan cliënten met een psychische kwetsbaarheid – die ook inwoners van Amsterdam zijn. Zij voelen zich niet altijd vrij vanwege bijvoorbeeld schaamte over eigen gedragingen, prikkelbaarheid bij veel geluid, onzekerheid vanwege beperkte sociale contacten/gebruiken, oordelen van anderen. Iedereen kent mensen met een psychische kwetsbaarheid, en tegelijkertijd is het een groep Amsterdammers die, 750 jaar lang, weinig gekend, gezien en begrepen is. Ondanks verschillende initiatieven om zelfstigma te verminderen en openheid te creëren over leven met een psychische kwetsbaarheid, is er op dit vlak nog veel te winnen. Het doel van de campagne ‘De Rugzak van Amsterdam’ is om hun verhalen zichtbaar te maken en meer begrip te creëren bij de rest van de stad. Door de veerkracht van cliënten te delen, en de geschiedenis van 750 jaar psychiatrie in de stad te belichten, willen we verbinding en empathie bevorderen. De campagne omvat o.a. portretten in Het Parool, een podcast in samenwerking met het Amsterdam Museum en Stadsarchief, workshops met kunstenaars, en een tentoonstelling van persoonlijke verhalen. Ook worden ‘What’s In My Bag’-video’s gedeeld en worden symbolische rode rugzakken te koop aangeboden, die de diversiteit van deze verhalen weerspiegelen. Dit alles draagt bij aan een meer inclusieve stad.

Vrije Ruimte Festival

Aanvrager: Amsterdam Alternative (Stadsdeel West)
Bedrag: 50.000 euro

Het Vrije Ruimte Festival is een divers, experimenteel, toegankelijk festival verspreid over 10 verschillende vrijplaatsen in Amsterdam. Middels dit festival willen we vrije ruimte een plek geven in de viering van het 750 jarig bestaan van onze stad. Het is belangrijk dat er aandacht is en blijft voor vrije ruimte in de stad omdat veel kunstenaars, ontwerpers, muzikanten, denkers, schrijvers, dansers en andere creatieven, activisten en vrijdenkers daar de ruimte vinden om te experimenteren en innoveren zonder financiële stress en druk. Zonder voedingsbodem geen vruchtbare toekomst en aantrekkelijk vestigingsklimaat voor jonge kunstenaars. Het programma van het Vrije Ruimte Festival zal bestaan uit elektronische muziek, live muziek, film, documentaires, performance, beeldende kunst, publieke discussie en meer. Het festival zal plaatsvinden in de maanden maart tm september 2025 in de OT301, OCCII, Cinetol, Het Groene Veld, Zone 2 Source, De Appel, Plantagedok, Rijkshemelvaart, Filmhuis Cavia en NDSM Treehouse.

The Amsterdam Connection Café

Aanvrager: Refugee Company (Stadsdeel Oost)
Bedrag: 50.000 euro

Het Amsterdam Connection Café is een levendig pop-up café in restaurant A Beautiful Mess, met als missie om blijvende verbindingen te leggen tussen de diverse communities in onze stad. Ons café brengt mensen van verschillende achtergronden samen om elkaars verhalen en culturen te ontdekken, van elkaar te leren en zo de verbinding in Amsterdam te versterken. Het hoofdthema ‘Immigratie en integratie’, dat al 750 jaar de kern van Amsterdam vormt, staat centraal in elk pop-up café. Verhalen van immigranten en van de stad, zowel uit het verleden als het heden, worden gedeeld (in bijvoorbeeld muzikale optredens, gesprekken en workshops) en laten zien hoe nieuwkomers samen met de rest van de stad Amsterdam door de eeuwen heen hebben gevormd. Dit café is er voor iedereen: voor de gemeenschappen van Refugee Company, A Beautiful Mess en Rederij Lampedusa, die bestaan uit mensen uit alle Amsterdamse opvanglocaties, zoals (maar niet beperkt tot) de MS Galaxy en Willinklaan. Deze mensen zijn naar Nederland gevlucht en bouwen hier een nieuw leven op. Maar ook is dit café er nadrukkelijk voor de trans en non binaire gemeenschap rondom Stichting TransAmsterdam, die net als de eerdergenoemde gemeenschappen, vaak te maken krijgen met discriminatie en inclusieproblemen. Natuurlijk, juist ook, zijn ook alle bewoners van Oosterdokseiland, Amsterdam Centrum en daarbuiten van harte uitgenodigd. We nodigen iedere deelnemer van het Connection Café uit om zijn of haar culturele kennis en kunde met alle deelnemers te delen, om zo op een leuke en speelse manier niet alleen te praten over elkaars culturen, levens en ervaringen, maar deze ook actief aan het leven van anderen toe te voegen. Deelname is voor iedereen gratis.

Pepijnpad: Loop van de Hoop

Aanvrager: Stichting pePijn en Hoop (Stadsdeel Noord)
Bedrag: 50.000 euro

Het PepijnPad is een door buurtbewoners aangelegd wandelpad van ca.1 km, rondom Het Groene Veld in Amsterdam-Noord, en volgt de route die de 14-jarige Pepijn op zijn laatste avond is gegaan naar de plek waar hij is overleden. Hij stierf op zoek naar uitdaging in de coronawinter van 2021, een tijd gedomineerd door schoolsluiting vanwege de lockdown. Zijn dood bracht een schok teweeg in de buurt, de stad en in de Nederlandse samenleving. Landelijk riep het de vraag op: doen we wel het juiste voor onze jongeren, en daarmee voor de toekomst? In het omgaan met zijn dood leerden ouders, familieleden en de buurt dat het aankijken van verlies, en het er gewoon laten zijn in al zijn rauwheid, verbindend werkt, en menselijkheid creëert. Het brengt, hoe wrang ook, hoop. Met het project ‘Loop van de Hoop’ bouwen we het PepijnPad uit tot een plek waar verlies gezien en doorleefd kan worden, met als doel individuele en collectieve veerkracht te versterken in onze stad en maatschappij, waar grote veranderingen veel spanning en angst oproepen. Het pad biedt reflectie voor momenten van grote turbulentie voor verschillende doelgroepen. De Loop van de Hoop geeft Amsterdammers gelegenheid om op laagdrempelige manier hun eigen verlies-thema’s in de ogen te kijken, om van daaruit een volgende stap te zetten. Het biedt daarnaast Amsterdamse instellingen samenwerkingsmogelijkheden ter verdieping van hun eigen aanbod voor educatie, recreatie en cultuur.

Spoken Battle Squares

Aanvrager: Stichting Zichtbaar / Jonge Makers (Stadsdeel Nieuw-West)
Bedrag: 50.000 euro

Spoken Battle Squares en Woordkunst: Een beweging van en voor jongeren in Amsterdam Nieuw-West! Elke buurt heeft ze, speelpleinen. Stukjes natuur of beton waar op speelse wijze geoefend wordt. Het zijn plekken waar je kunt falen, je technieken aanscherpt en vaardigheden doorgeeft. Hier zijn vele helden gestart. Aan de zijlijn stonden toeschouwers die kwaliteit herkenden, wat uiteindelijk leidde tot een overstap van het plein naar professionele velden, groei, coaching en erkenning. Dit natuurlijke proces in de sportwereld is minder gebruikelijk in de kunsten. De meeste plekken waar cultureel talent zich ontplooit en presenteert zijn binnenshuis, in theaters of bij bestaande productiehuizen en ontwikkelinstellingen. Met de Spoken Battle Squares streven we ernaar om naar buiten te treden, de wijken in te gaan om inspiratie en uitwisseling te bevorderen en de doorgroei naar de reguliere en culturele circuits te faciliteren. Spoken Battle Squares is een pop-up, multidisciplinair platform voor nieuwe makers. Door middel van onze workshops en peer-to-peer mentoring, koppelen we deelnemers aan diverse stedelijke podia en bevorderen we doorstroming naar projecten en platforms van samenwerkingspartners. We werken toe naar een gezamenlijke eindpresentatie in nauwe samenwerking met lokale partners, jongeren en buurtbewoners. We brengen de ongehoorde verhalen uit de buurt voor het voetlicht en bouwen aan betrokkenheid in en met de gemeenschap.

Mokum’s Mondiale Muziekmix

Aanvrager: Stichting Afrogrooves
Bedrag: 50.000 euro

Afrogrooves bereikt een grote diversiteit als het gaat om culturele achtergrond, leeftijd, gender en sociaal-economische positie. Dit komt door de verbindende kracht van de West-Afrikaanse muziek die uitnodigt om samen te spelen en te dansen en doordat wij veel oog hebben voor toegankelijkheid, zowel op financieel als artistiek gebied. De programmareeks bestaat uit 16 data verspreid over 4 stadsdelen, waarvan 8 data op binnenlocaties (Ru Paré, BOOST, Kazerne Reigersbos en Buurthuis de Bol) en 8 data op buitenlocaties (Plein ‘40-’45, Nelson Mandelapark, Waterlandplein en Krugerplein). Elk van deze data omvat een muzikaal dagprogramma dat een combinatie is van een optreden met een band , een workshop en een jamsessie. Per datum staat een andere muziekcultuur/genre centraal: het optreden bestaat uit een repertoire dat bij het genre (tambú, samba, highlife, afrobeat, gnawa etc.) aansluit, de workshop is gewijd aan het muziekgenre, de cultuur en de muziekinstrumenten en de jamsessie zal tot slot ook hierdoor geïnspireerd zijn. Tot slot wordt een speciale nummer (een klassieker als ‘Aan de Amsterdamse grachten’, ‘Geef mij maar Amsterdam’ etc.) ook in dit genre gearrangeerd en wordt dat als zodanig uitgevoerd, in interactie met het publiek. Alle evenementen zijn toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek: het programma is zo ingericht dat het geschikt is voor alle leeftijden, jong en oud. Iedereen kan meedoen en doordat de programma’s overdag plaatsvinden, levert dat ook geen restricties op voor kinderen en ouders met kinderen. Alle evenementen zijn op donatiebasis. Dit project is gehonoreerd uit het geoormerkte budget dat de Gemeente Amsterdam beschikbaar heeft gesteld voor projecten die bijdragen aan emancipatie en antidiscriminatie voor zwarte, moslim-, joodse, Aziatische en lhbtiq+ gemeenschappen, vrouwen en personen met een (functie)beperking.

70 jaar onderweg

Aanvrager: Oudezijds 100 (Stadsdeel Centrum)
Bedrag: 20.000 euro

Als we vandaag de dag om ons heen kijken, dan zien we grote polarisatie tussen verschillende bevolkingsgroepen, vereenzaming onder zowel jongeren als ouderen, en groeiende armoede en ongelijkheid in de stad. De rijken worden rijker. Zwakkere groepen zakken verder weg. We zien een buurt (de Nieuwmarktbuurt en Wallen), een stad en een samenleving die snakt naar menselijk contact en verbinding. In 2025 bestaat onze geliefde stad 750 jaar, en bestaat Oudezijds 100 70 jaar. Al 70 jaar lang vangen wij mensen op die tussen wal en schip zijn gevallen, uit alle hoeken van de Amsterdamse samenleving. Om dit te vieren willen wij samen met Kruispost (een medische post die onverzekerde mensen en onverzekerbare mensen van zorg voorziet) en Living Library op 19 en 20 September 2025 een pop-up museum organiseren in de oude binnenstad van Amsterdam om bij te dragen aan een Nieuw Verhaal. Hierbij zullen wij: (a) Bijzondere verhalen te vertellen die doorgaans onderbelicht blijven middels een kunsttentoonstelling; (b) een Living Library organiseren zodat mensen buiten hun bubbel kunnen treden en in gesprek kunnen gaan met gestigmatiseerde en gemarginaliseerde Amsterdammers waarmee ze in hun dagelijks leven niet snel in aanraking komen; en (c) hier een bijzondere en eigentijdse verhalenreeks van te maken die digitaal ter beschikking zal worden gesteld aan alle Amsterdammers, ter nalatenschap aan de stad.

NDSM Creative Tours

Aanvrager: Treehouse NDSM (Stadsdeel Noord)
Bedrag: 20.000 euro

NDSM is een belangrijke plek in de geschiedenis van Amsterdam. Van de grootste scheepswerf van Nederland tot de hotspot voor culturele industrie. NDSM verwelkomt vandaag de dag ook duizenden nieuwe bewoners die in de omliggende wijken zijn komen te wonen. Het gebied is voortdurend in ontwikkeling. Met de NDSM-Tours willen de culturele partners op NDSM de geschiedenissen van NDSM op verschillende manieren met kunstenaars ontsluiten voor een breed publiek. Met de tours wordt het publiek uitgedaagd NDSM met andere ogen (opnieuw) te zien en ervaren en de evolutie van het gebied te begrijpen. Het industriële verleden en creatieve heden en de tussenliggende perioden worden door uiteenlopende makers van NDSM, uit Noord of daarbuiten via een historisch, sociaal of groen perspectief, in verbinding met de zintuigen, een tour over het terrein gegeven. Fysiek, maar vervolgens ook daarna digitaal te beluisteren. Creatieven werpen een nieuw licht op nog onbekende geschiedenissen van NDSM. Meer dan het geven van een strikte uitleg van het gebied, willen de culturele partners het publiek door de ogen van kunstenaars een ervaring bieden die mensen NDSM op een heel andere manier laat ontdekken. Zeven culturele partners op NDSM (Stichting NDSM-Werf, Treehouse NDSM, Nieuw Dakota, Beautiful Distress, Art City, NDSM Fuse, Over het IJ festival) organiseren gezamenlijk gedurende zeven maanden maandelijks een tour voor Amsterdammers om NDSM (opnieuw) te ontdekken als plek waar ze terecht kunnen om inspiratie en nieuwe energie op te doen.

Carrière maken vanuit Zuidoost

Aanvrager: Novastories (Stadsdeel West)
Bedrag: 20.000 euro

Een podcastserie over en met mijn oude VWO-klas uit Amsterdam Zuidoost. De verhalen die uit Amsterdam Zuidoost komen, wil ik verrijken met een nieuws perspectief. Namelijk, oog voor waar en hoe je terechtkomt als je het VWO doet in Amsterdam Zuidoost, in plaats van op een chique gymnasium ‘in de stad’. Toen ik in 1994 koos voor Scholengemeenschap Reigersbos (nu Ir. Lely Lyceum), vroegen mensen me waarom ik (als dochter van witte hoogopgeleide Nederlanders) in Zuidoost bleef en niet koos voor een gerenommeerd gymnasium. Om iets te worden, moest je Zuidoost toch uit? O ja? De gesprekken met mijn oud-klasgenoten (velen van kleur) bewijzen het tegendeel. Uit de podcast wordt duidelijk hoe de ‘vanzelfsprekende multiculturaliteit’ werkte op de school en hoe de eerste ervaring was buiten die ‘multiculturele bubbel’. Het zijn verhalen die laten zien hoe eenzelfde VWO-diploma voor heel verschillende reacties zorgde, hoe in Zuidoost dromen ontstonden en hoe die vervolgens werden nagejaagd (of omgebogen) en hoe het netwerk uit Zuidoost jaren later en ver buiten Zuidoost haar werk deed – en soms werd vergeten.

Mokum wat maak je me nou?

Aanvrager: Stichting Nederlied (Stadsdeel Zuid)
Bedrag: 20.000 euro

Onder de titel “Mokum wat maak je me nou” brengen we in acht voorstellingen een muzikale Amsterdamse (kleinkunst)ontmoeting met een internationaal cultureel gekleurd tintje. We ontmoeten elkaar in een twee uur durend programma met de mooiste (kleinkunst)liedjes over Amsterdam. Van zaterdag 4 tot en met zondag 12 oktober 2025 komen we samen in het monumentale Amsterdamse theater Het Zonnehuis (uit 1928), in het hart van Tuindorp-Oostzaan in Amsterdam-Noord. Met gastartiesten, het Nederlied Kleinkunstkoor, amateurspelers uit onze musicalproducties De Jantjes en ’t Retro Schaep met de 5 Pooten, een Turkse, Marokkaanse en Franse zanger en met de winnaar van het 55+ Amsterdam 750 Songfestival en vele anderen brengen we een verrassend en memorabel muzikaal programma. En er zijn extra’s! We schrijven een wedstrijd uit voor nieuwe liedjes over het hedendaags Amsterdam. De twee winnende liedteksten krijgen een compositie en worden in het programma gezongen. Leden van de oudste fotografenvereniging in Amsterdam (ANFVA) zullen Amsterdam vastleggen, geïnspireerd door de mooiste kleinkunstliedjes die er over Amsterdam zijn gezongen. De mooiste foto’s worden tijdens de voorstellingen geprojecteerd en van context voorzien. En de twee meest gezongen liedjes over Amsterdam, namelijk Aan de Amsterdamse Grachten en Geef mij maar Amsterdam gaan we in vier talen zingen, het Marokkaans, het Hindoestaans, het Frans en het Nederlands.

Musicadeau Beeldconcert ‘750 jaar muziek in de stad’

Aanvrager: Stichting ART.7 Institute (Stadsdeel Zuid)
Bedrag: 20.000 euro

Het Musicadeau Beeldconcert is een live kamerconcert op school, met klassieke muziek en geprojecteerde beelden, die door de kinderen zelf zijn geschilderd. Dit concert genaamd ‘750 jaar muziek in de stad’ wordt georganiseerd in het kader van de viering 750 jaar Amsterdam. Aan deze voor leerlingen authentieke kennismaking met klassieke muziek, schilderkunst en de verhalen van Amsterdam werken we samen met verschillende kunsteducatoren en professionele musici.

Slow down Amsterdam 750

Aanvrager: Stichting The Mystifiers (Stadsdeel Noord)
Bedrag: 20.000 euro

Slow Down Amsterdam is een audiowandeling die je uitnodigt om te vertragen en opnieuw verbinding te maken met de stad. De wandeling neemt je mee langs zes locaties in het hart van Amsterdam, waar onderbelichte verhalen worden verteld van mensen met een achtergrond van verslaving, psychische problemen of dakloosheid. Deze verhalen, verzameld door Walk of Life, worden tot leven gebracht door speciaal gecomponeerde muziek, spoken word en soundscapes van The Mystifiers Collective. Dit collectief bestaat uit professionele musici, conservatoriumstudenten, en amateurmuzikanten die zelf te maken hebben (gehad) met psychosociale problematiek, verslaving, dakloosheid en andere uitdagingen. Door deze verhalen te belichten, beoogt Slow Down Amsterdam een diepere empathie en begrip voor de diversiteit en complexiteit van het leven in de stad te bevorderen. Dit project biedt een nieuw perspectief op Amsterdam, dat de sociale uitdagingen belicht en bijdraagt aan de herwaardering van de stad en haar inwoners.

Donnie’s Amsterdam

Aanvrager: Stichting Donnie (Stadsdeel Noord)
Bedrag: 20.000 euro

Een kinderboek over de inclusieve, kleurrijke geschiedenis van 750 jaar Amsterdam door de ogen van Donnie. Donnie is een kleurrijke kinderboekenserie over Donnie en zijn vriendjes. Door middel van spannende verhalen brengt Donnie gesprekken op gang over diversiteit, inclusie en andere relevante eigentijdse onderwerpen. Deze serie wordt gemaakt en geschreven door Lisa Maschhaupt, geïllustreerd door Saša Ostoja en ontworpen door Pieter Jan Boterhoek. In kinderboek Donnie’s Amsterdam gaat Donnie op reis door de tijd. Het verhaal begint 750 geleden bij het ontstaan van de stad Amsterdam in 1275. We behandelen 12 hoogte- en/of dieptepunten uit de Amsterdamse geschiedenis met aandacht voor minderheden die de geschiedenis kleur hebben gegeven. Elk van deze hoofdstukken wordt begeleid door kleurrijke illustraties van kunstenaar Saša Ostoja. In het boek ligt de focus op onderbelichte, maar invloedrijke figuren die betrokken zijn bij gebeurtenissen uit het verleden.

50 jaar Flavors

Aanvrager: Stichting Represent Jezelf (Stadsdeel Centrum)
Bedrag: 20.000 euro

50 jaar flavors wordt een online YouTube serie die elke aflevering inzoomt op een andere cultuur binnen Amsterdam. Presentator Nana Asare, van het kanaal ConnectingFlavors neemt de kijker mee op tour door de Amsterdamse buurten, op zoek naar verhalen en smaken. Dit doet hij samen met Amsterdammers die meer kunnen vertellen over cultuur, de buurt en de eetzaken. Zo wordt de serie een momentopname van Amsterdam nu, waar men naar terug kan kijken en die over 50 jaar opnieuw gemaakt kan worden met weer nieuwe verhalen en culturen. Samen met iconen uit Amsterdam en verschillende buurtbewoners zullen we de kijker meenemen in de eetcultuur van de aflevering. Er zijn genoeg (bekende) Amsterdammers die veel te vertellen hebben over hun cultuur en het eten. Tijdens de deepdive in de Surinaamse eetcultuur gaan we op pad met Edson Sabajo van Patta of comedian Howard Komproe die ons het verschil uitleggen tussen de Javaans-, Hindoestaans-, Chinees- en Creools Surinaamse keuken. Tijdens de deepdive in de Marokkaanse keuken gaan we op pad met Boer Ayoub en zoeken we de lekkerste koekjes en de beste tajines. De Ghanese keuken ontdekken we met rapper Akwasi of Bokoesam en leren we over de Ghanese community in Amsterdam Zuid-Oost door bijvoorbeeld mee te gaan naar een Ghanese kerk. Dit zijn allen personen binnen het netwerk van ConnectingFlavors. Eten is de verbinder, waarmee je veel meer verhalen kan vertellen! In de serie staan de verhalen van de hardwerkende ondernemers centraal. Zij maken de stad mooi en smakelijk!

Jan Schaeferplein – viering Gein3Dorp 40 jaar

Aanvrager: Monique Verkerk (Stadsdeel Zuidoost)
Bedrag: 20.000 euro

In 2025 viert de wijk Gein3 haar 40-jarig jubileum, een mijlpaal die niet zomaar voorbijgaat. Jan Schaefer, de visionaire wethouder van stadsvernieuwing in de jaren 70 en 80, legde de basis voor Gein3Dorp, dat sindsdien een levendig en geliefd deel van Amsterdam is geworden. In het kader van het 750-jarig bestaan van Amsterdam én het 40-jarig jubileum van Gein3Dorp, wordt het Jan Schaeferplein gerealiseerd. Het plein zal een multifunctioneel monument zijn, een plek waar het verhaal van Jan Schaefer in woord en beeld wordt verteld. Dit wordt niet alleen een eerbetoon, maar ook een ruimte voor buurt- en schoolactiviteiten die de gemeenschap samenbrengen, helemaal in lijn met het idee van de compacte stad. Deze viering is een kans om niet alleen de geschiedenis van Gein3Dorp te herdenken, maar ook de toekomst van de wijk te versterken. Samen creëren we een plek die zowel herinnering als verbinding biedt, voor vandaag en voor de generaties die komen!

Queer Arts Festival Amsterdam 2025

Aanvrager: Stichting Queer Arts Festival (Stadsdeel Zuid)
Bedrag: 20.000 euro

Van 23 t/m 27 juli 2025 organiseren we in Podium Mozaiek het Queer Arts Festival Amsterdam (QAFA), een festival waarop queer podiumkunsten centraal staan. Een van de programmaonderdelen willen we speciaal voor Amsterdam 750 ontwikkelen, als cadeau aan de stad. Een muziektheater voorstelling over 30 jaar queer geschiedenis. De missie van het QAFA is het leveren van een bijdrage aan de zichtbaarheid van de queer community door middel van kunst en cultuur in de breedste zin van het woord, hoewel we ons voor het festival toespitsen op podiumkunsten. Door het tonen van verschillende voorstellingen en performances die gemaakt worden door leden van de queer community, draagt de stichting bij aan de emancipatie van de queer gemeenschap en zo ook aan het vergroten van de perspectieven. Daarbij is het extra in de schijnwerpers zetten van biculturele makers een speerpunt. Op die manier willen we bijdragen aan een meerstemmige en inclusieve stad.

Wat is jouw familieverhaal?

Aanvrager: Stichting Kabaalmakers (Stadsdeel Noord)
Bedrag: 20.000 euro

Kabaalmakers gaat met middelbare scholieren van 13-16 jaar korte documentaire portretten maken over hun familiegeschiedenis en zo de multiculturele geschiedenis van Amsterdam in beeld brengen. De films zullen we na afloop op het grote doek in Eye presenteren en op verschillende online kanalen worden vertoond. We maken de portretten in een workshopreeks. We werken samen met scholen in de Banne en de Waterlandpleinbuurt.

Haar Molukse Kunst

Aanvrager: Dick Latul (Stadsdeel Nieuw-West)
Bedrag: 20.000 euro

Een tentoonstelling met kunst en verhalen van vrouwelijke kunstenaars met Molukse roots. Speciaal voor de viering van Amsterdam 750 worden de kunstenaars uitgenodigd om een nieuw kunstwerk of andere bijdrage te leveren die hun culturele achtergrond en persoonlijke verhaal weerspiegelt. Het verhaal van elke kunstenaar wordt vastgelegd in een interview, en een fotograaf maakt mooie portretfoto’s van de kunstenaars. Deze interviews en portretten, samen met foto’s van de kunstwerken en toelichtingen daarop, worden verwerkt in tentoonstellingsteksten, een catalogus en een website. De tentoonstelling is gepland voor de zomer van 2025 en zal geopend worden met een feestelijk event. Dit evenement vormt de opening van een tentoonstelling die niet alleen de kunst, maar ook de levensverhalen en de rijke Molukse cultuur achter de kunstwerken tot leven brengt.

Survival Stories

Aanvrager: Stichting Sterke Stemmen (Stadsdeel Zuid)
Bedrag: 20.000 euro

In Survival Stories kruipen vier jongeren uit Amsterdam Noord (tussen de 15 en 25 jaar) in de rol van junior podcastproducenten en natuurgidsen en creëren ze hun eigen podwalk expeditie! Deze unieke ervaring, die plaatsvindt van januari tot oktober 2025, wordt begeleid door artistieke en natuurprofessionals, en biedt jongeren de kans om hun verhalen over dieren, planten en natuurprocessen te verbinden met hun eigen levens. Door hun persoonlijke ervaringen met de natuur te delen, krijgen ze een stem in het verhaal van Amsterdam Noord en laten ze zien hoe natuur en overleving hand in hand gaan. Elke podwalk is een audiowandeling van 1,5 tot 2 uur, waarbij audiofragmenten worden gecombineerd met een uitgezette route door de natuur in Amsterdam Noord. In de audiowandelingen krijgen jongeren de kans om hun perspectief op de natuur te delen, terwijl ze de luisteraars meenemen op een ontdekkingsreis. De verhalen zijn gevarieerd in leeftijd, gender en achtergrond. Dit project is een inspirerende ervaring voor jongeren die via school, welzijnsorganisaties of uit eigen interesse deel kunnen nemen aan de podwalk expeditie. Door Survival Stories raken jongeren niet alleen geïnspireerd om de natuur te ontdekken, maar ook om hun verhalen te delen, zich te verbinden met hun omgeving en als rolmodellen andere jongeren te motiveren.

De kinderen van Amsterdam

Aanvrager: Studio POM & DEES (Stadsdeel Oost)
Bedrag: 20.000 euro

De Kinderen van Amsterdam is een artistiek documentaireproject dat het alledaagse leven en de toekomstdromen van Amsterdamse kinderen in de schijnwerpers zet. Met zeven kinderen, elk afkomstig uit een ander stadsdeel, nemen we de kijkers mee op een intieme verkenning van hun wereld. Dit doen we door met hen in gesprek te gaan over hun toekomstbeeld van de stad Amsterdam en door hun dagelijkse avonturen in hun buurt te volgen. Op deze manier bieden we een levendig tijdsbeeld van de stad door de ogen van haar jongste inwoners en geven we een stem aan hoe kinderen de toekomst van hun Amsterdam zien. Voorafgaand aan het filmen organiseren we in elk stadsdeel creatieve en filosofische workshops in verschillende buurthuizen, waar kinderen uit de betreffende buurt samenkomen. In deze workshops verkennen we met artistieke interventies wat de stad Amsterdam voor hen betekent en hoe zij denken dat deze er in de toekomst uit zou moeten zien.

Ta(l)king Pictures

Aanvrager: Stichting Picture Bridge Foundation (Stadsdeel Nieuw-West)
Bedrag: 20.000 euro

Met Ta(l)king Pictures Zuidoost en Slotervaart brengen we buurtbewoners bij elkaar, die normaliter elkaar niet snel zouden ontmoeten. Samen met onze partners (De Stadskas in Slotervaart en G-Buurt United, Venzo&Swazoom en Social Pact in Zuidoost) werven we de deelnemers. De deelnemers krijgen een cursus fotografie, waarna ze zelf aan de slag gaan met hun omgeving vastleggen. In vijf bijeenkomsten die plaatsvinden in de wijk leren ze door middel van de gemaakte foto’s zichzelf, de buurt en elkaar beter kennen. Door de wereld te bekijken via de ogen (lens) van de ander worden zaken inzichtelijk en bespreekbaar, en groeit de verbinding en het gevoel van gemeenschapszin. Als afsluiting van het project organiseren we bij respectievelijk Ru Paré en de Grubbehoeve 38 een buurtdiner en een foto-expositie voor alle geïnteresseerde inwoners van Slotervaart en Zuidoost. Voor professionals en beleidsmakers houden we een sense-making workshop, waarin onze bevindingen worden overgedragen en zo langdurig in de wijk kunnen worden meegenomen. Een selecte groep medewerkers van onze partners trainen we in onze methode, waardoor zij die ook kunnen blijven gebruiken waar nuttig.

Broodkunst in de Molenwijk

Aanvrager: Tina Lenz
Bedrag: 20.000 euro

Broodkunst in de Molenwijk is een artistiek participatief project in samenwerking met Werkplaats Molenwijk en Bakkerij de Eenvoud, waarin de verschillende culturele vieringen van Molenwijk gedeeld worden via het collectief maken van brood(kunst). Buurtbewoners en kunstenaars worden uitgenodigd om gedurende 7 maanden elke maand een thematische viering samen te stellen bij de “Broodrituelen”. Brood is de gemene deler van de culturele vieringen in de wijk. De workshops worden vastgelegd en er wordt toegewerkt naar een tentoonstelling in Werkplaats Molenwijk met een de mobiele bakkerij en een publicatie als permanent kado aan de stad. Dit project is gehonoreerd uit het geoormerkte budget dat door Stadsdeel Noord beschikbaar is gesteld voor evenementen die plaatsvinden in de buurten Waterlandpleinbuurt, Kleine Wereld, de Banne en/of Molenwijk, gericht op en toegankelijk voor de bewoners van deze buurten.

Voguing Exhibition Ball

Aanvrager: Stichting Black Pride Ball
Bedrag: 20.000 euro

De ballroomscene en de wereld van de (klassieke) strijkersmuziek, kun je twee zaken verzinnen die verder uit elkaar liggen? Of raken die twee werelden elkaar meer dan je denkt? Die vraag staat centraal in dit bijzondere samenwerkingsproject van Black Pride Ball en Amsterdam Sinfonietta in samenwerking met FOR ALL QUEENS! en Het Concertgebouw. Op vrijdag 5 september 2025 wordt het allereerste Voguing Exhibtion Ball georganiseerd in Amsterdam en Nederland, in samenwerking met een topstrijkorkest en met als locatie een gevestigd muziekbolwerk. Met dit project willen we een versmelting tot stand brengen tussen zowel de klassieke wereld van een strijkorkest als de underground wereld van ballroom. Dit eerste Voguing Exhibition Ball dat we organiseren in het 750 jaar oude Amsterdam ondersteunt precies dat wat de stad vandaag de dag is: een multiculturele, levendige en inclusieve plek die alle vormen van artistieke en culturele expressie omarmt. Dit project is gehonoreerd uit het geoormerkte budget dat de Gemeente Amsterdam beschikbaar heeft gesteld voor projecten die bijdragen aan emancipatie en antidiscriminatie voor zwarte, moslim-, joodse, Aziatische en lhbtiq+ gemeenschappen, vrouwen en personen met een (functie)beperking.

Quarts3

Aanvrager: Stichting IDAHOTIQZ
Bedrag: 20.000 euro

Stichting IDAHOTIQZ en kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae geven Amsterdam voor haar jubileumjaar een nieuw initiatief cadeau. Quartz – ofwel ‘Queer Arts’. Kunst is een taal die we allemaal spreken, voorbij de verschillen die ons soms verdelen, maar die we juist ook kunnen koesteren. De sfeervolle sociëteit van Arti et Amicitiae aan het Rokin wordt tijdens de Quartz-evenementen de ontmoetingsplaats voor stadsbewoners, kunstenaars-leden en kunstlievende leden die door dialoog en kunst willen verbinden met en binnen de lhbtiq+ gemeenschap. Op drie Quartz-avonden in 2025 bieden we een podium aan de verhalen en kunst van artiesten van alle leeftijden uit de Amsterdamse lhbtiq+ gemeenschap. Ieder evenement bestaat uit een expositie in de sociëteit, die gedurende langere tijd blijft hangen, en een avondvullend programma. De drie Quartz-avonden bestaan uit een gezamenlijk diner, een talkshow en een theatershow. De bijeenkomsten vinden plaats op een vrijdagavond in februari, mei en oktober 2025. In een drieluik onderzoeken onze gasten het verleden, heden en de toekomst van queerness. We nodigen artiesten uit om te reflecteren op de vrijheid om zichzelf te zijn in onze stad. In voorjaar 2025, voorafgaand aan de derde avond, organiseren we een kunstwedstrijd voor jongeren uit het voortgezet onderwijs. De winnaars van de kunstwedstrijd zien hun werk geëxposeerd in de sociëteit in oktober 2025. Dit project is gehonoreerd uit het geoormerkte budget dat de Gemeente Amsterdam beschikbaar heeft gesteld voor projecten die bijdragen aan emancipatie en antidiscriminatie voor zwarte, moslim-, joodse, Aziatische en lhbtiq+ gemeenschappen, vrouwen en personen met een (functie)beperking.

Cultureel Open Podium 750 jaar Amsterdam

Aanvrager: Matthijs Alderliefste (Stadsdeel Zuidoost)
Bedrag: 10.000 euro

Om het 750 jarige bestaan van Amsterdam te vieren organiseren wij een cultureel open podium bij StayOkay in Amsterdam Oost. Het feestelijk open podium is de plek om divers nieuw talent in Amsterdam bij elkaar te brengen. Voor alle uitvoerende podiumkunsten is er plek: singer-songwriters, poëzie, comedy, storytelling, dans en meer. Het culturele open podium voor podiumkunsten is een unieke manier om diversiteit van cultuur en kunst in Amsterdam te vieren en bij elkaar te brengen. Naast dat podiumkunst een geweldig verbindend middel is voor zowel publiek en artiesten, biedt ons podium nieuw talent de kickstart om zich te ontwikkelen. We bieden een veilige en toegankelijke manier waar artiesten hun kunst kunnen uiten.

Het vergeten troostlied

Aanvrager: Nest Noord, broedplaats voor sociale kunsten (Stadsdeel Noord)
Bedrag: 10.000 euro

“In juli 1943 veranderde het leven van vele inwoners van Amsterdam Noord drastisch door een reeks bombardementen. De Van der Pek- en Vogelbuurt werden grotendeels verwoest, en vele inwoners verloren hun leven of raakten gewond.”
Stichting Nest Noord, Historisch Centrum Amsterdam Noord, Pexpo en Marnix Vinkenborg werken samen aan een sociaal artistiek project gericht op actieve cultuurparticipatie van Amsterdammers uit stadsdeel Noord, in het bijzonder de bewoners van de Van der Pekbuurt. Het project heeft als uitgangspunt en rode draad de familiegeschiedenis van componist en mede initiatiefnemer Marnix Vinkenborg, derde generatie Van der Pekbuurt bewoner. Zijn opa, die zijn hele leven in de wijk woonde, was één van de getuigen én overlevenden van het bombardement. Het project richt zich aan de hand van deze familiegeschiedenis op alle oude en nieuwe bewoners uit de Van der Pekbuurt én enthousiaste amateurzangers uit heel Amsterdam Noord. Het Vergeten Troostlied is een muzikaal en theatraal project over de effecten van een gezamenlijk oorlogsverleden en het belang van het geven van troost. En, last but not least, is het project is in staat verbinding te creëren tussen oude wijkbewoners met hun oorlogsherinneringen én nieuwkomers, gevlucht uit landen met een eigen maar wellicht verwant oorlogsverleden.

Expo Generatieve Provotypes; beleef 10 objecten uit de toekomst

Aanvrager: Stichting ThingsCon Amsterdam (Stadsdeel West)
Bedrag: 10.000 euro

Wat zal de snelle opkomst van generatieve AI betekenen voor het Internet der dingen? Wat zal dit betekenen van de toekomst van de stad waarin we samenleven met generatieve AI? En op welke manier willen we dat onze stad met deze nieuwe “generatieve dingen” in de stad omgaat? Dit zijn de vragen die centraal staat bij de tiende editie van de ThingsCon conferentie die 12 & 13 december plaatsvindt in het Volkshotel. We initiëren we een exploratieve ontwerpopdracht voor jonge ontwerpers en maken we een tentoonstelling met 10 objecten uit de toekomst die onze (gewenste) relatie met de generatieve dingen verbeeldt. De beste manier om de toekomst te voorspellen is om deze te maken. We dagen de ontwerpers uit om “provotypes” te maken, prototypes die reëel zijn, maar ook de provocatie opzoeken en het mogelijk maken een mening te formuleren. In samenwerking met Hogeschool van Amsterdam Master Digital Design en Waag wordt deze tentoonstelling objecten nog twee keer opgesteld. We organiseren speciale interactieve sessies met bewoners, denkers en ontwerpers een concreet beeld geschetst van de gewenste toekomst.

Op goed geluk – Samen zingen in verzorgingshuizen

Aanvrager: Nathalie Roos (Stadsdeel Noord)
Bedrag: 10.000 euro

Omdat kwetsbare ouderen door gebrek aan mobiliteit moeilijk naar de jubileumfeesten toe kunnen komen, brengen wij het feest naar hen toe! Daartoe vormen we met 4 vrouwen een acapella zanggezelschap, waarmee we meerstemmige nummers instuderen uit de jaren 30, 40 en 50, onder andere over Amsterdam. Denk hierbij aan “aan de Amsterdamse Grachten”en “Tulpen uit Amsterdam” We geven hiermee in de periode januari tot en met oktober 2024 in verzorgingshuizen en/of dagopvangcentra 20 keer een feestelijk concert. We betrekken de doelgroep actief en stimuleren hen tot interactie, door hen bijvoorbeeld aan te sporen mee te zingen en door kleine instrumenten uit te delen.

Poolse sporen in Amsterdam – tentoonstelling en wandeling

Aanvrager: Stichting Polish Culture NL (Stadsdeel Centrum)
Bedrag: 10.000 euro

Amsterdam is een multiculturele stad waar 180 nationaliteiten wonen. Tussen al die Amsterdammers van verschillende afkomst zijn opvallend veel Polen. Dat is geen toeval; Amsterdam en Polen delen een lange geschiedenis die zo’n 700 jaar geleden begon met handel in haring uit de Oostzee. Door verrassende historische feiten voor het voetlicht te brengen en een tentoonstelling en wandeling te organiseren, hoopt Stichting Polish Culture NL de inbreng van Polen in het Amsterdamse verleden en heden bekender te maken. De tentoonstelling toont dat immigranten, handel en reizigers uit Polen de Amsterdamse identiteit mede hebben gevormd. Polen konden hier aarden en kleur geven aan de Nederlandse samenleving. Deze Poolse sporen zijn op verschillende plekken te vinden in de stad, zowel in de openbare ruimte als minder publieke ruimten. Migratie is van alle tijden en haar sporen zijn een deel van het collectieve geheugen, maar de Poolse inbreng in Amsterdam in de achterliggende 750 jaar is voor een belangrijke deel onbekend. Ons doel is om Amsterdammers in hun jubileum kennis te laten maken met dit onderbelichte facet van het culturele weefsel van de stad.

Amsterdam 750 Blockparty Gedempt Hamerkwartier

Aanvrager: Marius Renard (Stadsdeel Noord)
Bedrag: 10.000 euro

As Amsterdam approaches its historic 750th anniversary, a vibrant celebration is in the works to honor the city’s rich cultural heritage and dynamic community spirit. To mark this significant milestone, we are organizing a block party in the Gedempt Hamerkanaal neighborhood, located in the heart of Amsterdam Noord. Scheduled to take place during the Easter weekend 2025, this event will transform a shared parking lot into a lively hub of music, art, and local culture.

Vrouwen van de stille generatie

Aanvrager: Danielle van Vree (Stadsdeel Centrum)
Bedrag: 10.000 euro

Vrouwen van de Stille Generatie is een serie portretten in beeld en tekst én een publicatie, gemaakt door kunstenaar/fotograaf Dominique Panhuysen en kunstenaar/schrijver Danielle van Vree, voor verschillende OBA locaties in Amsterdam. In deze samenwerking portretteren zij, dochters van moeders van de Stille Generatie, en geven ze een gezicht en een stem, nu dat nog kan. De Stille Generatie is geboren tussen 1928 en 1945. Zij wordt zo genoemd omdat zij van huis uit gehoorzaamheid heeft meegekregen en heeft geleerd om zich in te zetten in plaats van haar stem te verheffen. Deze serie is een eerbetoon aan vrouwen van de generatie van onze moeders: zij hebben ons de vrijheid gegeven onze eigen weg te gaan.

Creators Wave Weesp

Aanvrager: Dorothy Vriend (Weesp)
Bedrag: 10.000 euro

Creators Wave Weesp biedt op een zaterdag eind juni 2025 een parade aan diverse activiteiten voor Weesper jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar op het gebied van sport (hockey, voetbal, streetdance), gastronomie, mode/design/visagie en rap/video. Tijdens de deelname aan deze activiteiten ontmoeten jongeren van diverse achtergrond elkaar, leren ze van elkaar, meten ze zich met elkaar in sport en cultuur en laten elkaar hun talenten zien.

De Buurtkringloop zorgt voor verbinding!

Aanvrager: De Buurtkringloop (Stadsdeel Oost)
Bedrag: 10.000 euro

Elke twee maanden organiseert de Buurtkringloop in Amsterdam Oost een veelzijdig evenement voor de hele buurt. Met thema’s variërend van eten, muziek, sport, spel, dans, film, verhalen en liefde, bieden we voor elk wat wils. Deze evenementen zijn een kans voor buurtbewoners om samen te komen, nieuwe mensen te ontmoeten en de lokale cultuur te vieren. We werken hierbij samen met diverse lokale partners, zoals Javastraat BIZ voor de koopavond in de Javastraat, en andere vertrouwde organisaties zoals Buurthulp Oost, de Meevaart en het Badhuis. Door deze samenwerkingen zorgen we ervoor dat de evenementen laagdrempelig, divers en toegankelijk zijn voor iedereen in de buurt.

Buurtverhalen over 40 jaar Reigersbos

Aanvrager: Stichting Bewonersplatform Reigersbos (Stadsdeel Zuidoost)
Bedrag: 10.000 euro

In het kader van het 750-jarig jubileum van Amsterdam viert Reigersbos in Amsterdam Zuidoost dubbel feest. De wijk, samen met het gelijknamige winkelcentrum, bestaat 40 jaar! In het bijzondere jubileumjaar 2025 willen we zoveel mogelijk verhalen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties verzamelen en samenbrengen in een verhalenbundel. Deze bundel zal het rijke verhaal van Reigersbos vertellen, in al zijn diversiteit en geschiedenis. De verdere plannen voor het feestjaar worden samen met de bewoners, de winkeliersvereniging, vastgoedeigenaar, de Kazerne en andere lokale organisaties uitgewerkt. We sluiten het jaar feestelijk af op vrijdag 19 september 2025, precies 40 jaar nadat burgemeester Van Thijn het Winkelcentrum Reigersbos heeft geopend, door de Verhalenbundel 40 jaar Reigersbos aan onze huidige burgemeester Femke Halsema te overhandigen.

Amsterdam Toen en Nu

Aanvrager: Stichting Instituut voor Multiculturele Dienstverlening (Stadsdeel Zuidoost)
Bedrag: 10.000 euro

Wij, de drie stichtingen SIMUD, Ala Kondre en Kortvoort Vooruit willen graag onze bijdrage leveren aan een geslaagde viering door middel van feestelijke activiteiten in 2025. Wij organiseren in het vieringsjaar in de periode tussen 2 april en 25 oktober verschillende activiteiten in samenwerking met de buurt: we gaan aan de slag met sport en spel-activiteiten, ontspanning: kaarten, domino, dammen en karaoke. Ook gaan we samen kennismaken met gerechten van verschillende bevolkingsgroepen en activiteiten ontplooien op het gebied van kennisoverdracht; zo zullen we in een zestal sessies de geschiedenis van Amsterdam tot heden belichten. De nadruk bij het uitvoeren van de activiteiten zal gelegd worden op ‘Amsterdam Toen en Nu’ in al zijn facetten zoals de bevolkingssamenstelling, sport en spel, eetgewoonten, cultuur en muziek. Op zaterdag 25 oktober 2025 wordt een feestelijk verjaardagsfeest voor Amsterdam georganiseerd waarbij de buurtbewoners worden uitgenodigd om kennis te maken met de verschillende bevolkingsgroepen van Amsterdam met hun eigen cultuur en muziek.

Muzikale omlijsting Open Monumentendag Weesp

Aanvrager: Stichting Chamber Music (Weesp)
Bedrag: 10.000 euro

Vanwege het jubileum van het 750-jarige bestaan van Amsterdam willen we de Open Monumentendag in dit speciale jaar feestelijk opluisteren door bij alle monumenten livemuziek te laten klinken. Zo komen de monumenten optimaal tot hun recht. Als feestelijke, muzikale omlijsting van de Open Monumentendag treden er op deze speciale dag een grote verscheidenheid aan musici op. Overal in het oude centrum van Weesp en daarbuiten zal muziek klinken, zelfs over de daken van de stad klinken carillonconcerten.

Osdorp Verbindt

Aanvrager: FeSination (Stadsdeel Nieuw-West)
Bedrag: 10.000 euro

Het Osdorp Verbindt Festival is een tweedaags evenement dat plaatsvindt in het Ontmoetingscentrum De Wachter en het aangrenzende plein in Amsterdam Osdorp. Dit festival, georganiseerd in het kader van het 750-jarig bestaan van Amsterdam, viert de diversiteit en ondernemingszin van de bewoners van Osdorp. Het evenement biedt een platform voor lokale ondernemers, met name vrouwen met een migratieachtergrond, om hun talenten en producten te presenteren. Het programma bestaat uit een ondernemersmarkt, workshops over ondernemen en culturele presentaties. Door de verbinding te leggen tussen bewoners en lokale organisaties, draagt het festival bij aan een hechtere en meer inclusieve gemeenschap.

Geschiedenissen

Aanvrager: Stichting Amsterdam Signpainters (Stadsdeel Oost)
Bedrag: 10.000 euro

In Amsterdam bestaan blinde ramen en nissen. Deze zijn er gekomen sinds de ‘vensterbelasting’. Wij zouden het 750jarig bestaan van Amsterdam graag vieren door het aanbrengen van schilderingen in deze ‘blinde ramen’ en nissen. En met name aan de entree van de Albert Cuypmarkt. Deze markt bestaat volgend jaar 120 jaar en deze schildering zou een eerbetoon zijn aan de bezoekers, ondernemers en omwonenden.

Kijk- en luisterdozen Amsterdam 750

Aanvrager: Educatief Noord (Stadsdeel Noord)
Bedrag: 10.000 euro

We maken, samen met kinderen op verschillende locaties in Amsterdam zoals basisscholen en maakwerkplaatsen van bibliotheken, kijk- en luisterdozen met het thema Amsterdam 750! De dozen komen tot stand na het doorlopen van een stappenplan. Er wordt een serie leeskaarten meegeleverd waaruit kinderen een onderwerp kunnen kiezen. Daarmee gaan ze aan de slag. De kinderen doen onderzoek naar het verhaal: komt het voor in andere bronnen zoals het stadsarchief of op internet? Zijn er afbeeldingen van? Samen werken ze aan het ontsluiten van de verhalen over Amsterdam, opgesloten in archiefstukken, oude kaarten, legendes, volksverhalen in boeken, archieven en op internet. Door er een actieve verwerking aan te koppelen met beeld en geluid zorgen we dat deze verhalen een grote (blijvende) indruk maken en zo de betrokkenheid van kinderen (en ouders) bij de geschiedenis wordt versterkt. De dozen worden verzameld na 7 maanden productie en tentoongesteld in de instelling en later in een overzichtstentoonstelling in de OBA Oosterdok.

Kado voor Weesp: een nieuwe klok voor het stadhuis

Aanvrager: Stichting Beiaardkring Weesp (Weesp)
Bedrag: 10.000 euro

Een groep vrijwilligers in Weesp werkt aan de vervanging van een eeuwenoude klok in de toren van het stadhuis, die in 1943 werd gevorderd door de bezetter. Het project wordt gevierd als een kado uit Amsterdam met lezingen, tentoonstellingen, concerten en educatieve projecten voor de inwoners en bezoekers van Weesp, in samenwerking met lokale organisaties. De nieuwe klok wordt openbaar gegoten, en het hele proces wordt ondersteund door diverse historische, muzikale en gemeentelijke partners.

De Noordspelen

Aanvrager: Ondernemersvereniging Winkelcentrum Boven ’t Y (Stadsdeel Noord)
Bedrag: 10.000 euro

De zomer van 2025 staat in het teken van sport, spel en plezier tijdens de De Noordspelen in Winkelcentrum Boven ’t Y! In de vakantie organiseren we elke vrijdag en zaterdag diverse activiteiten op het Buikslotermeerplein. Dit is de perfecte gelegenheid om je sportieve vaardigheden te tonen, nieuwe sporten uit te proberen en vooral veel plezier te hebben. Het programma op deze dagen zit bomvol met allerlei activiteiten.

Beyond the Binary

Aanvrager: Stichting Encourager (Stadsdeel Zuidoost)
Bedrag: 10.000 euro

Het project Beyond the Binary: Verkenning van Gender Diversiteit is een artistiek initiatief dat zich richt op het vastleggen en presenteren van de diversiteit en kracht van gender non-conforme en genderfluïde individuen in Amsterdam, met een speciale focus op de BIPOC LHBTIQ+ gemeenschap. Gedurende het jaar 2024 zullen gerenommeerde fotograaf JeanPaul Paula, nieuwkomer Stas Vokman en andere betrokken fotografen samenwerken met de queer gemeenschap om een serie krachtige portretten te creëren. Deze beelden zullen gebundeld worden in een fotoboek en geëxposeerd in een groeiende tentoonstelling die wordt gehouden in OSCAM, het Open Space Contemporary Art Museum in de Bijlmer.

Krishnamurti – Als twee vrienden

Aanvrager: Operagezelschap Naast Carré (Stadsdeel Zuidoost)
Bedrag: 10.000 euro

Een zelfgeschreven opera over het levensverhaal van Krishnamurti dat verweven is met de geschiedenis van Tempel Amsterdam aan de Tolstraat 160, haar bewoners en de Theosofische Bibliotheek (Tolstraat 154). De twee eerste aktes van de voorstelling worden opgevoerd in CC theater en de laatste akte in Tempel Amsterdam.

Humans of Film Festival – 750 jaar Amsterdam

Aanvrager: Stichting Humans of Film (Stadsdeel Zuidoost)
Bedrag: 10.000 euro

Het filmfestival biedt dit jaar, ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Amsterdam, een verdiepende ervaring met een pre-evenement in het Mansvelt Huis, gericht op de solidariteitsbewegingen van mensen van kleur uit de jaren ’70, ’80 en ’90. Het programma omvat panelgesprekken over de bijdrage van diverse gemeenschappen en lhbtiq+-personen, evenals een poëzie- en spoken word-podium met intergenerationele thema’s. Daarnaast worden er workshops en korte films gepresenteerd, waarbij sleutelfiguren als Tieneke Sumter en Mustafa Ayranci aan het woord komen om belangrijke verhalen te delen en bespreekbaar te maken.

Tulpenactiviteiten Badhuis Atelier

Aanvrager: Badhuis Atelier (Stadsdeel Oost)
Bedrag: 10.000 euro

Groene tulpenthema-activiteiten op het Boerhaaveplein, december 2024 – mei 2025, ter viering van 750 jaar Amsterdam, in samenwerking met het Tulp Festival. Er is van alles te doen: Tulpenbollen planten, Tulpenfeest, fotoworkshops en een fotowedstrijd en poppentheater. We leggen verbindingen door openbare activiteiten op het plein te organiseren, waarbij iedereen welkom is om samen te komen en deel te nemen. Tulpen, met hun rijke geschiedenis en typisch Nederlandse karakter, vormen een verbindend thema voor de bewoners. We werken samen met het Tulp Festival en onze wijkagenten, die langs komen om met bewoners te praten, foto’s te maken met kinderen en deel te nemen aan de activiteiten. Dit versterkt de gemeenschap en biedt Amsterdammers een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

Bribi joe eigi krakti (Geloof in je eigen kracht)

Aanvrager: Roberto Sijp & Brighter Futures Samen (Stadsdeel Zuidoost)
Bedrag: 10.000 euro

Het bewegings- en leefstijlproject richt zich op zwarte vrouwen 45+ met een functiebeperking. De deelnemende vrouwen zijn in de leeftijdsklasse van 45+, die gemotiveerd moeten zijn om open te staan voor begeleiding in sport. Ze zijn bereid om zichzelf uit te dagen tijdens de diverse activiteiten en workshops. Dit project biedt hen een unieke kans om hun eigen identiteit te herontdekken en hun veerkracht te vergroten. Alle trainingen, workshops en oefeningen zullen op maat zijn vanwege de functiebeperking van de deelnemers.

Projekt Festival

Aanvrager: Studio K (Stadsdeel Oost)
Bedrag: 10.000 euro

Kriterion, opgericht na de Tweede Wereldoorlog om studenten aan de Amsterdamse universiteiten te ondersteunen, vormt samen met vier andere initiatieven—De Studentenpomp, ‘Skek, Studio/K, en De Uitkijk—de Kriterion Projecten. Ter viering van het 80-jarig bestaan van Kriterion en 750 jaar Amsterdam organiseren deze projecten gezamenlijk een vier-daags festival in september 2025. Dit evenement, verspreid over verschillende locaties in de stad, biedt lezingen, workshops, filmvertoningen, kunst, en muziek, en belicht de historische en culturele impact van Kriterion. Subsidie wordt aangevraagd om het festival toegankelijk te maken voor iedereen en om eerlijke vergoedingen te bieden aan deelnemende studenten en artiesten.

Happy birthday Amsterdam, fa waka?

Aanvrager: Vereniging Aaneen (Stadsdeel Oost)
Bedrag: 10.000 euro

De verjaardag van Amsterdam wordt feestelijk gevierd met een gevarieerd programma voor jong en oud. Activiteiten zoals een Ethiopische Koffieceremonie, Surinaams-Amsterdamse Taalquiz, welzijnsyoga en een buurtfeestmaaltijd uit de Surinaamse keuken bieden een vrolijke en verbindende sfeer. Het programma biedt ook een kans om meer te leren over de culturen die al eeuwenlang deel uitmaken van Amsterdam.

Basketbaltoernooi voor meiden met een vluchtachtergrond

Aanvrager: Stichting SPAI (Stadsdeel Zuidoost)
Bedrag: 10.000 euro

De Bijlmer in Amsterdam staat bekend om zijn culturele diversiteit, maar er is een tekort aan recreatieve mogelijkheden voor jonge meisjes. Lichamelijke activiteit is cruciaal voor zowel fysiek als mentaal welzijn en speelt een belangrijke rol bij sociale integratie. Om aan deze behoefte te voldoen, organiseren we een vriendelijk tweedaags basketbaltoernooi voor vluchtelingmeisjes in de Bijlmer flats. Dit evenement, dat empowerment en gelijkheid bevordert, is een hoogtepunt van de viering van Amsterdam’s 750-jarig bestaan en is bedoeld als het begin van een jaarlijkse traditie die blijvende steun en betrokkenheid in de gemeenschap biedt.

Kente en Fugu Festival

Aanvrager: Stichting GAM (Stadsdeel Oost)
Bedrag: 10.000 euro

Het Kente en Fugu Festival viert de culturele diversiteit van Amsterdam Zuidoost, met dit jaar een speciale focus op het 750-jarig bestaan van de stad. Het festival benadrukt de Ghanese cultuur en bevordert verbindingen tussen Afrikaanse en niet-Afrikaanse gemeenschappen, met thema’s als emancipatie, sociale inclusie en gelijkheid. Sinds 2008 biedt het festival een platform voor opkomende artiesten, en dit jaar ligt de nadruk op het versterken van identiteit en het ontwikkelen van talent, met steun van Stichting Ricogin, Venzo en Stichting Woman Motivation.

Citizine

Aanvrager: Right to create (Stadsdeel Zuidoost)
Bedrag: 10.000 euro

Citizine is een project dat zeven edities van een magazine produceert, één per stadsdeel van Amsterdam, met als doel onvertelde verhalen te delen van de mensen die in de stad wonen, maar niet de volledige burgerrechten bezitten. Het project richt zich op ongedocumenteerden, denizens (inwoners zonder volledige rechten) en burgerschap (citizenship) versus denizenship (tweederangsburgerschap), met een focus op inclusiviteit en solidariteit. In samenwerking met lokale bewoners en organisaties wordt het verhaal van deze vaak onzichtbare groepen gedeeld.

De Gedenksteen – Hoe het verleden doorwerkt

Aanvrager: Jos van Langen (Stadsdeel Oost)
Bedrag: 10.000 euro

In het Van der Pekblok aan de Molukkenstraat in de Indische Buurt is een gedenksteen gevonden die herinnert aan drie buurtbewoners die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en die betrokken waren bij het verzet. Met ons buurtinitiatief willen wij een documentaire, een boek en een brochure maken die de verhalen van de drie mannen vertellen. Maar vooral het verhaal van Clasina Meursing, de opzichtster die alles documenteerde – in handgeschreven schriftjes over het verheffen van het volk – ofwel het creëren van sociale cohesie in het van der Pekblok. Wij willen de rijke observaties van Clasina Meursing weer nieuw leven inblazen en ze, samen met veel ander archief-, film- en fotomateriaal, delen met geïnteresseerde buurtgenoten en stadsbewoners. Aan de hand van één gedenksteen laat zich niet alleen de geschiedenis van het verzet in de Indische buurt tijdens de Tweede Wereldoorlog vertellen, maar ook de sociaal-culturele geschiedenis van het Van der Pek-blok (met haar ‘Paleistuin voor de Arbeiders’) en haar bewoners.

De droom van sociale huur

Aanvrager: Stichting IfProductions Amsterdam (Stadsdeel Noord)
Bedrag: 10.000 euro

Dit project is een ode aan de Van der Pekbuurt en haar bewoners, die strijden voor hun woonrechten door zich te verenigen tegen sloop en achterstallig onderhoud. Via een documentaire en mobiele cinema willen we bewoners in andere buurten in Amsterdam-Noord inspireren, empoweren en activeren om zich uit te spreken en actie te ondernemen in hun eigen wijk. Het project bevat vertoningen, gesprekken, en een tijdelijk loket waar bewoners hun verhalen kunnen delen, met als doel een breed bewustzijn te creëren en woningcorporaties aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.
Dit project is gehonoreerd uit het geoormerkte budget dat door Stadsdeel Noord beschikbaar is gesteld voor evenementen die plaatsvinden in de buurten Waterlandpleinbuurt, Kleine Wereld, de Banne en/of Molenwijk, gericht op en toegankelijk voor de bewoners van deze buurten.

Monomaan, een theatraal concert

Aanvrager: Stichting Reindier
Bedrag: 10.000 euro

In november 2021 werd bij mij, muzikant en theatermaker Reinier van Harten (artiestennaam Reindier), een tumor in mijn hoofd ontdekt. Afgelopen jaar heb ik hier een album over geschreven dat ik in 2025 ga uitbrengen in de vorm van een openhartig en positief, theatraal concert genaamd Monomaan. Het enige wat mij door deze nare periode kon dragen was muziek en theater. Nu ik weer beter ben wil ik iets teruggeven aan mensen die momenteel door een medisch traject gaan. Voor de viering van 750 jaar Amsterdam ga ik in de Melkweg een theatraal concert geven om specifiek patiënten, mantelzorgers en LHBTQIA+ ouderen in het zonnetje te zetten. Omdat ik zelf in een queer-relatie zit en aan den lijve heb ondervonden hoe zwaar het kan zijn om in een medisch traject te zitten, vind ik het belangrijk dat we met de viering van Amsterdam een plekje vrij maken voor deze kwetsbare groep mensen. Monomaan gaat over liefde en zorg dragen voor elkaar. De eenzaamheid die een ziekte kan veroorzaken voor zowel de zieke als de verzorger, is iets waar je niet op voorbereid bent. Met Monomaan wil ik steun bieden aan mensen in vergelijkbare situaties en inzichtelijk maken aan het (overige) publiek wat er met een persoon gebeurt, wanneer je wereld plots op losse schroeven staat. In Amsterdam zijn ziekte en eenzaamheid thema’s waar we niet graag over spreken en er heerst onder de (succesvolle) Amsterdammers niet altijd een gemeenschapszin. Juist daarom wil ik op een eigenzinnige en hoopvolle manier dit verhaal delen in de vorm van een toegankelijk en fantasievol concert om zo meer begrip te kweken en inclusiviteit te bevorderen. Dit project is gehonoreerd uit het geoormerkte budget dat de Gemeente Amsterdam beschikbaar heeft gesteld voor projecten die bijdragen aan emancipatie en antidiscriminatie voor zwarte, moslim-, joodse, Aziatische en lhbtiq+ gemeenschappen, vrouwen en personen met een (functie)beperking.