Leden Adviesraad

In onze rubriek op social media Nice to meet you stellen we de leden van onze Adviesraad zich aan je voor. Wie zijn zij? Wat is hun band met Amsterdam? Hieronder kun je een aantal van de interviews lezen. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Linkedin.

Shammah Brempong

Ik ben Shammah Brempong, geboren in Amsterdam Zuidoost, dol op avontuur en een echte creatieve duizendpoot. Mijn werkervaring is een collage van community building, kunst en (nacht) cultuur, educatie, maatschappelijk werk, talentontwikkeling en meer. Ik heb mijn magie laten zien bij organisaties zoals Roef Amsterdam, HoBu (Placemaking) in het Amstel 3-gebied en de Startwell-hub in Amsterdam-Zuidoost. In Accra (Ghana) heb ik audiovisuele exposities en muziekevenementen georganiseerd.

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam? 

Leven, werken, wonen en genieten. Ondanks dat ik hier ben opgegroeid voel ik me altijd als een ontdekkingsreiziger die op zoek is naar de verborgen schatten. 

Wat is jouw favoriete buurt in Amsterdam en waarom? 

Zo’n lastige vraag, ik heb niet een favoriete buurt. Ik vind dat er in iedere stadsdeel wat moois plaatsvindt. Van de markten tot aan het groen, van de mensen die veiligheid creëren tot aan de buurtfeesten. 

Welke plek in Amsterdam brengt herinneringen bij jou naar boven?  

IJburg brengt herinneringen naar boven, omdat ik als een van de eerste leerlingen werd toegelaten op IJburg College. Dat was een tijd van identiteitsontwikkeling. Gedurende die tijd kwam ik een spot tegen achter Artis waar ik naartoe ging om tot rust te komen aan het water. 

Waarom wil jij je inzetten als adviseur voor Stichting Amsterdam 750? 

Ik wil mij inzetten als adviseur voor Stichting Amsterdam 750, omdat ik wil bijdragen aan de culturele identiteit van Amsterdam. Ervoor zorgen dat een ieder een inspirerende ervaring krijgt die het verleden, heden en de toekomst van Amsterdam met elkaar verbindt.

Waar kijk jij naar uit?

Als adviseur voor Stichting Amsterdam 750 kijk ik uit naar de dynamische aanvragen die er binnen zullen stromen uit de verschillende stadsdelen, generaties, motivaties en interesses van bewoners zowel als makers en organisaties. Wat een cadeau aan de stad geslaagd maakt, is relevantie voor de stad en haar inwoners. Het moet aansluiten bij de cultuur, geschiedenis, identiteit of behoeften van de stad. Het moet iets bieden dat de stad en haar inwoners ten goede komt.

Wat is jouw cadeau aan de stad? 

Connectie, liefde en transparantie 

Johannes van den Akker

Ik ben Johannes van den Akker, 38 jaar, abt van het Kleiklooster, een leefgemeenschap in de Amsterdamse Bijlmer, met een vijftal huishoudens en plek voor dakloze moeders met kinderen. Aan het klooster is uiteraard ook een brouwerij verbonden waar we het kloosterbier Kleiburg brouwen. Daarnaast heb ik het bureau Hoe Dan Wel, waarmee we idealen en ondernemerschap combineren. Zodat mensen en organisaties in beweging komen om daadwerkelijk iets te doen met de dingen die ze belangrijk vinden.

Wat houdt je bezig in de stad?

Ik woon in Zuidoost (met mijn vrouw en vijf kinderen) en het kantoor van Hoe Dan Wel zit op de Ceuvel in Noord (fijne zwemplek ook!). Ik vind het heerlijk om die afstand te overbruggen per fiets. Vanuit het groenste stadsdeel via de oostkant van het centrum en dan nog even ontspannen op de pont. Heerlijk.

Wat is jouw favoriete buurt?

Mijn eigen buurt. De K-buurt. Levendig, groen, divers en open. En dan die prachtige metrobaan op poten tussen die kolossale klassieke Bijlmerflats, vet.

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven?

Ik woon nu 15 jaar in Amsterdam, dus jeugdherinneringen heb ik niet, maar de indrukwekkendste plek blijft voor mij bij ‘de boom die alles zag’. De plek van de Bijlmervliegramp. De beelden ken ik slechts van tv, maar de jaarlijkse herdenking is mij in de afgelopen 15 jaar dierbaar geworden.

Wat geef jij de stad cadeau?

Ik vind het heel gaaf aan de verjaardag van Amsterdam dat het gevierd word met iedereen. Dat zie je nu aan de aanvragen die binnenkomen. Het feestje is voor elke Amsterdammer, iedereen die een plek heeft gevonden in onze prachtige stad.

Ilias Zian

Ik ben Ilias Zian (33) geboren en getogen Amsterdammer. De hoofdstad is mijn thuis, waar ik mij vrij voel, daar vier ik het leven.

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam?

Ik werk als Programmamaker Kunst & Cultuur bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Daarnaast vervul ik een aantal bestuursfuncties o.a. bij Stichting Storytelling Center, Moving Arts Projects en ArcheoHotspots. Al deze stichtingen hebben als doel om de bewoners van verschillende Amsterdamse wijken door middel van verhalen dichter bij elkaar te brengen. Deze stichtingen passen bij mij. Mijn persoonlijke drijfveer is namelijk om maatschappelijke issues bespreekbaar te maken door middel van kunst en cultuur. Kunst is voor mij voeding voor de ziel en het inspireert me. In mijn vrije tijd bezoek ik dan ook graag de vele musea die Amsterdam rijk is, hang ik in de galeries van mijn vrienden en ga ik naar het theater. Maar ook zit ik graag in een van de bruine kroegen die onze stad karakter geeft.

Wat is jouw favoriete buurt?

Als ik moet kiezen is de Baarsjes mijn favoriete buurt. Het oude vermengt zich daar met het nieuwe. Daar komt iedereen samen. Toch krijg ik nog steeds een fijn gevoel als ik langs de Prinsengracht loop. In 2014 was ik een van de initiatiefnemers van de Marokkaanse boot tijdens de Pride. Toen wij daar de Marokkaanse LGBTIQA+ gemeenschap een gezicht gaven en onze boot als nummer drie in de parade voer over de Prinsengracht, was dit zo’n euforisch moment! Ik zal dat nooit vergeten.

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven?

Deze stad met al haar diversiteit is uniek. Zij herbergt zoveel verhalen: sommigen al bekend, anderen nog onverteld.

Wat geef jij de stad cadeau?

Mijn cadeau aan de stad is dat ik haar (nieuwe) en (onvertelde) verhalen doe vertellen met kunst, zodat we de eigenheid van de stad met al haar authentieke plekken kunnen blijven koesteren. Ik zal mij inspannen om publieke plekken te creëren voor de jonge Amsterdammers, zodat daar nieuwe verhalen kunnen ontstaan en ons Amsterdam altijd blijft voortbestaan.

Anne Rodermond

Ik ben Anne Rodermond, 44 jaar, en ben op mijn 17de uit Friesland naar Amsterdam gekomen om aan de Gerrit rietveld Academie te studeren. Naast mijn werkzaamheden als beeldend kunstenaar ben ik manager en programmeur voor de vrijgevochten lhbtiq+ nachtclub Club Church in de Kerkstraat. En activist als het gaat om seksuele vrijheid en emancipatie. Dit vind je terug in de progressieve programmering als het gaat over de feesten maar ook in het organiseren van debat, theatervoorstellingen en infotainment bijeenkomsten.  

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam?
De Amsterdamse nacht heeft me altijd getrokken, eindeloos creatief heeft ze me zoveel onverwachte plekken laten zien waar wordt gedanst of cultuur een podium vindt. Op het Eye Filmmuseum ben ik vanaf de eerste dag verliefd geweest, alles komt daar voor mij samen: geschiedenis, film, kunst, architectuur of gewoon hangen aan een tafeltje en genieten van het uitzicht over het IJ. 


Wat is jouw favoriete buurt?
I Love West. Mijn eerste Amsterdamse jaren waren in Osdorp en alleen al daarom zal ik een soft spot voor die plek houden. Daarna kwam Oud West waar ik in drie huizen heb gewoond rond de Ten Katemarkt, waarvan ik er eentje zelf heb gekraakt. Voor mij is dit een buurt die altijd in beweging is. 

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven?
De Gerrit Rietveld Academie, het gebouw is als een kas waar de zon altijd leek te schijnen. Ik groeide daar op tot de Amsterdammer die ik vandaag de dag ben. En mijn stamkroeg ‘In de Wildeman’ waar ik al ruim 20 jaar kom en heel wat uurtjes heb versleten. Uiteindelijk ben ik er zelfs getrouwd. Voor mijn gevoel komt aan hun smalle terras de hele stad voorbij.

Wat geef jij de stad kado?
Als Amsterdam mijn kado uitpakt, dan is daar fysieke ruimte waar mensen met lhbtiq+ achtergrond zich gezien en gesterkt voelen. Je durven manifesteren in alle veiligheid, uiting geven aan een subcultuur die je nodig hebt om je een volwaardig en gerespecteerde stedelijke bewoner te voelen.  

Terra Dakota Stein

Mijn naam is Terra Dakota. Ik ben een geboren en getogen Amsterdam-Noorderling! Ik ben jurist, sociaal ondernemer en zet mij in voor verschillende maatschappelijke initiatieven in de stad. Ik ondersteun bewoners in de wijk met hun juridische problemen en geef advies bij juridische vragen. Daarnaast werk ik als coördinator van een buurtcentrum in de Banne.

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam?

Ik ben actief onderdeel van Verdedig Noord, een bewonersgroep van mensen die zich verantwoordelijk voelen voor Amsterdam-Noord en door middel van kunst in activisme in actie komen tegen gentrificatie en strijden voor inclusieve stedelijke ontwikkeling, waar welzijn en welvaart voor iedereen wordt georganiseerd.

Verdedig Noord is onderdeel van een Noord-breed collectief genaamd Red Amsterdam Noord. Ik heb me hierbij aangesloten omdat er in ons stadsdeel veel te koesteren, te behouden en te verdedigen valt en ik de noodzaak om hieraan bij te dragen dringend voel.

Ik ben dol op koken en houd van eten. En in Amsterdam heb je alles tot je beschikking om beide goed en lekker te kunnen doen! In mijn vrije tijd vind ik fijn om lekker te zwemmen…in het Noorderparkbad.

Wat is jouw favoriete buurt?

Mijn favoriete buurt is de Banne, de wijk waarin ik ben opgegroeid en al mijn jeugdherinneringen heb mogen maken. Ik ben heel erg trots op de informele netwerken en structuren die we in de Banne hebben. Gedurende de pandemie zijn juist die netwerken het meest waardevol gebleken in het helpen en ondersteunen van bewoners die zwaar werden getroffen door Corona. Ik hield al van mijn buurt, maar toen ben ik nog meer van de Banne gaan houden!

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven?

De Banne maar ook de Dam. Ik ging vroeger vaak met vrienden of alleen de stad in om te shoppen, naar de bioscoop te gaan of lekker te gaan eten.

Wat geef jij de stad cadeau?

Ik houd van Amsterdam, omdat ik in mijn stad onvoorwaardelijk mezelf kan zijn. Amsterdam is waar mijn huis staat en mijn thuis is. Ik hoor hier en nergens anders en blijf strijden voor een toekomst waar mensen zoals ik in deze mooie stad kunnen blijven wonen. Amsterdammers zijn gastvrij en we hebben respect voor elkaar. Wat Amsterdam mooi maakt zijn de mensen van verschillende achtergronden en culturen die niet alleen naast elkaar leven maar echt met elkaar. Mijn wens en cadeau aan Amsterdam is een toekomst waar gemeenschappen nog meer naar elkaar toe groeien en we van elkaars verschillen elkaars kracht maken.

Daarnaast geef ik onze stad beter woonbeleid cadeau. Een stad zoals Amsterdam verdient het om betaalbare woningen te hebben en als stad betaalbaar te zijn en te blijven.

Thorn Roos de Vries

Mijn naam is Thorn de Vries. Ik ben 26, acteur, en woon in Amsterdam Noord. Naast mijn werkzaamheden als acteur, ben ik activist en treed ik op als drag king. Verder werk ik als vrijwilliger bij het COC en geef voorlichting over genderidentiteit en seksuele diversiteit op scholen in regio Amsterdam.

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam?

Ik geef (zoals hierboven aangegeven) voorlichting op scholen. Ook ben ik GSA coordinator van regio Amsterdam. Ik werk in het nachtleven als Drag King; en heb mijn eigen clubavond in Club NYX op de Reguliers. Daarnaast ben ik onderdeel van de House of Vineyard – een performers collectief uit de Ballroom Scene, en ga ik medio augustus 2022 (weer) studeren, aan de Toneelschool in Amsterdam (ATKA).

Ik woon met mijn vriendin en kind in Amsterdam Noord, en sport graag in de sportschool in mijn vrije tijd.

Wat is jouw favoriete buurt?

Noord, ik woon zelf in Tuindorp Oostzaan, maar heb in het verleden ook in Floradorp gewoond.

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven?

Homomonument

Wat geef jij de stad cadeau?

Hopelijk een voorbeeld van dat je kan zijn en worden wie of wat je wilt in de stad. Daarnaast hoop ik bij te dragen aan de inclusiviteit, en educatie op het gebied van gender- en seksuele diversiteit in de stad.

Heleen van Ketwich Verschuur

Mijn naam is Heleen van Ketwich Verschuur, 54 jaar en sinds 1987 woonachtig in Amsterdam. Sinds 17 jaar woon ik op een woonschip aan de Borneokade, inmiddels ook mijn favoriete buurt (en het meest winderige stadsdeel). De vrijheid die ik daar voel als ik op mijn schip zit is voor mij kenmerkend voor Amsterdam.

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam?
Er zijn drie iconische gebouwen in Amsterdam die een grote rol hebben gespeeld en nog steeds spelen in mijn leven. De Nieuwe Kerk, Hermitage Amsterdam en De Johan Cruijff ArenA. Gebouwen die symbool staan voor wat ik belangrijk vind: cultuur en sport. Is er genoeg cultuur, is er genoeg ruimte voor sport (mijn motto “sport is een eerste levensbehoefte”), is het voor iedereen toegankelijk en is het aanbod afgestemd om de wensen en behoeften van Amsterdammers.

Wat is jouw favoriete buurt?
Als 19-jarige kwam ik geschiedenis studeren in Amsterdam en kreeg ik een bijbaan in de Nieuwe Kerk. Ik voelde op mijn eerste werkdag dat deze kerk een grote rol ging spelen in mijn leven. Vanaf 2003 is de Hermitage Amsterdam daarbij gekomen. Het is een groot goed dat ik heb mee mogen bouwen aan een nieuw op te zetten museum. Zes jaar geleden vertrok ik naar Amstelveen om vervolgens directeur te worden van Museum Jan. In 2018 ben ik overgestapt naar een andere passie : sport en ben ik directeur van AmstelveenSport, een organisatie die zich als doel stelt om alle inwoners te laten sporten en bewegen.
In 2013 werd ik lid van de Raad van Commissarissen van de Johan Cruijff ArenA, een multifunctioneel stadion en de thuisbasis van Ajax (waar ik sinds jonge leeftijd groot fan van ben), als ook één van de drie iconische gebouwen in mijn leven. Een stadion hoort bij de infrastructuur van de stad.

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven? 
Herinneringen horen ook bij de stad: en er zijn er heel veel, maar persoonlijk vind ik de meest indrukwekkende de jaarlijkse Nationale Herdenking op de Dam en de Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion. Iets wat ook altijd herinnerd moet blijven worden.

Wat geef jij de stad cadeau? 
Amsterdam, mijn stad, geeft mij het grootste cadeau wat je kunt krijgen en wat je iemand kan geven: namelijk jezelf zijn. Vrijheid. Dat gun ik iedereen.

Jolanda Hogewind

Mijn naam is Jolanda Hogewind, ik ben sinds 2019 bestuurder/directeur van het IJburg College, een brede (vwo t/m vmbo) middelbare school op IJburg. Hiervoor was ik bijna tien jaar directeur van het Calvijn College, een middelbare school in Nieuw West en daarvoor werkte ik als leidinggevende en bij de bestuursdienst van het ROC van Amsterdam. En voor die tijd werkte ik in de gezondheidszorg (ook in Amsterdam: OLVG West). Verder bekleed ik een aantal bestuurlijke functies, landelijk en in Amsterdam: zo ben ik bestuurslid van de Ajax Challenge, tot voor kort voorzitter van de mediaraad POA, lid Raad van Advies van de Breitner Academie, Lid van de Sportraad Amsterdam en ik zit in het bestuur van het Samenwerkingsverband VO Amsterdam en Diemen.

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam? 
Sinds 1992 woon ik in Amsterdam (omgeving). Ik vind de stad geweldig en maak optimaal gebruik van de mogelijkheden die Amsterdam biedt. Ik ben een Ajax fan en ben soms bij de wedstrijden te vinden, ook van de vrouwen en de jeugd. Ik ben trouwe supporter van Lebo eredivisie zaalvoetbal. ik bezoek graag het theater en geregeld het Concertgebouw, de bioscoop en eetcafe’s in de stad. Mijn stamkroeg is Stevens op de Nieuwemarkt en ga graag naar café Welling na een bezoek aan het Concertgebouw. De sfeer en diversiteit van mensen vind je nergens anders zó als in Amsterdam: open, humoristisch en dynamisch. Ik heb zes jaar in Bos en Lommer gewoond, daarna acht jaar in Osdorp en de afgelopen 16 jaar in de Hoofddorppleinbuurt. Daar zijn mijn kinderen opgegroeid, via hun leven kwam ik in aanraking met weer andere aspecten van de stad: de scholen, de voetbalverenigingen, jeugdtheaters, dansscholen, de universiteit, het conservatorium en de woningmarkt (een kamer zoeken…

Wat is jouw favoriete buurt?
Mijn favoriete buurt is de Hoofddorppleinbuurt. Ik heb daar zo heerlijk gewoond. Het is een kleine stad in de grote stad, vlakbij het Vondelpark met een zeer divers aanbod aan winkels en horeca. Het was er rustig terwijl je op loop- en fietsafstand bent van de bruisende stad.

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven? 
Voor mij is Felix Meritis de plek waar ik de meest bijzondere herinnering aan heb. Op die plek kreeg ik mijn masterdiploma en in 2005 heb ik daar mijn huis op de veiling gekocht,. Twee bijzondere momenten in mijn leven.

Wat geef jij de stad cadeau? 
Ik geef de stad mijn inzet cadeau. Ik zet mij ervoor in dat iedereen in Amsterdam (en omgeving) mee kan doen, al die verschillende mensen in deze stad met ieder hun eigen verhaal..Dat doe ik via mijn werk en bij alle nevenactiviteiten. Met die focus wil ik me ook graag inzetten voor Amsterdam 750.

Enver Loke

Mijn naam is Enver Loke, geboren in Kinshasa, opgegroeid in Luxemburg, in Wageningen gestudeerd en in Rotterdam mijn eerste werkervaringen opgedaan. Ik ben letterlijk en figuurlijk een bouwer, maar wel een duurzame bouwer. Ik bouw organisaties, bedrijven en evenementen die altijd in belangrijke mate een duurzame doelstelling hebben. Ik breng mensen, organisaties en bedrijven samen om verandering teweeg te brengen of nieuwe producten of diensten te maken. Ik houd van mensen en mijn werk maar ook van mijn vrijheid, dus regelmatig vind je mij kitend op het water of feestend op een veldje. Mijn vrouw en twee zonen zijn mijn fantastische levenspartners waar ik veel lol mee heb en ook veel van leer. En dat is misschien wel het leukste van mijn leven; blijven leren en groeien. En waar kan dat beter dan in Amsterdam!

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam? 
Amsterdam is een boeiende stad waar ik tot groei en bloei kan komen. Hier is alles mogelijk en toen ik Amsterdam voor het eerst bezocht, in 1992, wist ik dat ik hier zou komen wonen en werken. Eenmaal in 2006 aangekomen heb ik het eerste convenant voor een duurzame hotelsector opgezet gevolgd door een convenant voor de dagrecreatie. In 2008 heb ik het Chocoladefestival in Amsterdam geïntroduceerd en van daaruit mijn huidige bedrijf Chocolatemakers opgebouwd met als doel het meest duurzame chocolademerk van de wereld te worden (en dat is gelukt ;). Op dit moment begeleid ik ondernemers om de groei van hun bedrijf te realiseren.

Wat is jouw favoriete buurt? 
Ik heb niet echt een favoriete buurt. Ik geniet van heel veel plekken in Amsterdam, het centrum met al zijn drukte, Oud-West, de Pijp, Oost, er zijn zoveel leuke verschillende plekken. Misschien is het omdat ik niet in Amsterdam geboren en getogen ben dat ik de stad als geheel zie, als een organisme met al haar emoties en karaktertrekken die allen schoonheid in zich hebben en waar ik van kan genieten.

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven? 
Noord: hier ben ik 16 jaar geleden komen wonen, werken en feesten. Hier is 1 van mijn zoons geboren en heb ik mijn nieuwe thuis gemaakt, letterlijk, want het huis dat we kochten was een bouwval. Daarnaast ben ik hier in Noord, op de Zesde Vogelstraat, in 2011 samen met mijn partner Chocolatemakers begonnen. Het bedrijf is inmiddels uit de kluiten gewassen en de chocoladefabriek staat nu bij Sloterdijk. De beginjaren van Chocolatemakers waren enorm gave pioniersjaren en zeer hecht verbonden aan Noord, haar bewoners en bedrijven.

Wat geef jij de stad cadeau? 
Eigenlijk doe ik dat al jaren met veel plezier en trots. Van het opzetten van een duurzame hotelsector, een eigen chocoladefestival, de enige echte Amsterdamse chocoladefabriek tot aan het Zeehaven festival dat dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt in Amsterdam. Het zijn kleine unieke pareltjes die langzaam uitgroeien tot een stukje DNA van Amsterdam. En zo voel ik mij ook, een stukje DNA van Amsterdam.

Mirik Milan

Mirik Milan (41), getogen in Amsterdam houdt ervan om betrokken te zijn bij alle lagen van de culturele stad. Na 15 jaar lang feesten en festivals te hebben georganiseerd zoals Rauw, Valtifest en Manifesto zit de nachtelijke stad je in het bloed. Na mijn nachtburgemeesterschap (2021 -2018) ben ik onderzoek gaan doen en advies gaan geven aan steden wereldwijd over de impact van nachtleven op de stad met ons bureau VibeLab. We geven advies over beleid, doen onderzoek naar trends en organiseren muziek en nachtleven congressen. 

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam?

Seizoenskaart voor Ajax sinds 1996.

Wat is jouw favoriete buurt? 

Nieuwmarkt, het eten.

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven?

Leidseplein. Barlaeus Gymnasium (niet afgemaakt), jeugdherinneringen van het ontdekken van de nacht. Mijn eerste feest TANK in De Kring / Club up (2000 – 2004). RAUW in de Melkweg (2008 -2013, Manifesto & Oud Hollandsch Acid Feest Paradiso (2006 – 2016).   

Wat geef jij de stad cadeau?

Opkomen voor de nacht. 

Robert Geerlings

Ik ben Robert Geerlings, advocaat en investeerder in talent en duurzaamheid. Naast mijn drukke commerciële rechtspraktijk word ik opgeslokt door mijn duurzaamheidsprojecten op het gebied van voeding en energie en coaching en begeleiding van jong talent.
Ik ben geboren in Paramaribo en woon vanaf mijn vierde in Amsterdam en prijs me steeds weer gelukkig dat ik in deze prachtige stad heb mogen opgroeien, studeren en werken. Ik ben getrouwd met Milou (geboren in Amsterdam Noord), en ben vader van twee studerende dochters, Yasmin en Olivia. Beiden geboren in New York, maar ook dat voelt voor ons als een stuk (nieuw) Amsterdam.

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam?
Ik ben opgegroeid in het Amsterdam van Hazes en Cruijff. Het Amsterdam van Zorba de Buddha, De Richter, Flora Palace en De Roxy. Het Amsterdam van Skateboarden op het Waterlooplein en voetballen bij Meerboys. Het Amsterdam toen het lelijke Maupoleum nog de Economiefaculteit was aan de Jodenbreestraat en de prachtige Oudemanhuispoort nog de Rechtenfaculteit van de UvA en ik voor colleges de metro nam naar het oude Waterlooplein of de Nieuwmarkt. Een ondeugende stad met een vrije geest. Ik woon en werk in Oud-Zuid en wij zijn uiteindelijk wel een beetje typisch Oud-Zuid gezin geworden met (vroeger) een bakfiets voor de kinderen en op zaterdag (nu op zondag) naar de hockeyclub. Daarnaast vinden Milou en ik het heerlijk om Amsterdam te blijven ontdekken en op de fiets buiten de poorten van Zuid de creativiteit en al het moois in de stad te beleven. Er gebeurt zo ontzettend veel moois in Amsterdam, prachtige cultuur, horeca en ondernemersinitiatieven van jonge Amsterdammers. De stad blijft zich vernieuwen en verbeteren. Erg inspirerend.

Wat is jouw favoriete buurt?
Ik heb niet een specifieke favoriete buurt. Wij wonen in een heerlijke buurt aan het
Vondelpark maar ik kan van elke buurt in Amsterdam enorm genieten. Dat maakt Amsterdam ook zo bijzonder. Verplichte kost voor ons is wel een paar keer per jaar even buurten in Zuid-Oost, wandelen door Kraaiennest, Ganzenhoef en de Amsterdamse Poort. Een totaal andere beleving vooral ook omdat ik daar een groot deel van mijn jeugd heb doorgebracht. Een fascinerende buurt blijf ik de Westelijke Eilanden vinden: Bickerseiland, Prinseneiland en Realeneiland. Het spel van woon, ambacht en water. Vroeger kwam ik daar om te skateboarden in een oude loods en dan werd er nog hard gewerkt op de kleine werfjes waar bootreparaties plaatsvonden of soms wat minder duidelijke zaken. Spannend was dat, een echt avontuur. Je kon je toen nog echt wanen in het middeleeuwse Amsterdam. Schitterend. Nu geniet ik vooral van de schoonheid van de rommeligheid van gebouwen op die bijzondere locatie en de aparte sfeer. Maar ook Noord, Oost en West hebben zich de laatste decennia ontwikkeld tot prachtige leefbuurten.

Wat geef jij de stad cadeau?
De stad heeft mij veel gegeven en voor een groot deel gevormd. Die ervaring wil ik graag delen. Ik ben 10 jaar voorzitter geweest van de Amsterdamse Sportraad. In die periode heb ik me vooral ingezet om in Amsterdam het besef te laten ontstaan dat we niet alleen een cultuurstad zijn maar zeker ook een echte sportstad. Dat sport niet, zoals voordien, slechts een sluitstuk was op de gemeentelijke begroting maar vooral een laagdrempelig en uitermate effectief instrument om onze bewoners te verbinden en vitaler te maken. Sport levert een wezenlijke bijdrage aan de leefbaarheid en het welzijn van onze stad en haar bewoners. De Sportraad heeft met vele baanbrekende adviezen sport binnen de stad verheven tot een belangrijk maatschappij ordenend instrument. Daar ben ik enorm trots op. De manier van kijken naar sport is in die periode wezenlijk veranderd. De stad heeft sport echt omarmd. Ik kan met recht zeggen dat Amsterdam naast cultuurstad inmiddels evenveel sportstad is. Daarnaast is het belangrijk om het sportprincipe van fair play na te blijven streven. Dat houdt onder meer in dat elk Amsterdams kind gelijke kansen krijgt zodat ook hun talenten worden beloond en ook zij weer op hun beurt met enthousiasme willen en kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van onze mooie stad. Hoewel mijn werk als voorzitter van de Sportraad er inmiddels op zit blijf ik de ingezette koers met veel aandacht volgen en blijf alert dat de stadsagenda sport blijft inzetten voor verbinding en saamhorigheid. De inzet van sport en bewegen om bij te dragen aan een vitale stad heb ik in mij, laat ik niet los en zal ik Amsterdam als blijvend cadeau meegeven.