Leden Adviesraad

In onze wekelijkse rubriek op social media Nice to meet you stellen we de leden van onze Adviesraad zich aan je voor. Wie zijn zij? Wat is hun band met Amsterdam? Hieronder kun je een aantal van de interviews lezen. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook en Linkedin.

Emma Bruns

Mijn naam is Emma Bruns, chirurg in opleiding in het Amsterdam UMC. Daarnaast ben ik publicist voor oa NRC Handelsblad.

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam?

Sinds ik op mijn 17de van België naar Nederland verhuisde is Amsterdam van dynamiek en inspiratie. Het hele arsenaal, van geslaagde zakenman die van zijn van MOOF fiets valt tot een zwerver met een blindedarm ontsteking, passeert de revue op onze afdeling. Daarnaast geniet ik het meest van doelloze wandelingen door de stad waarbij ik stiekem andere mensen observeer in hun gewone doen en laten.

Wat is jouw favoriete buurt?

Mijn favoriete buurt in Amsterdam is het grensvlak tussen de Plantagebuurt en de Indische buurt: de oude huizen met het groen van het Wertheim- en het Oosterpark vlakbij de geuren en smaken van de Dappermarkt en op steenworp afstand het groen richting Diemen en IJburg.

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven?

Op de Nieuwmarkt, tegenover het oude anatomische theater in de Waag, ligt café Stevens. Steevast namen we na elk tentamen in het AMC de metro daarheen voor ons eerste biertje om vervolgens later op de avond naar de Plantage te verkassen want het destijds gelanceerde programma ‘De Wereld draait door’ lokte jong publiek in ruil voor een gratis maaltijd. Verder blijft de Magere Brug, een plek waar ik ooit vlakbij woonde, een plaats waar je elke dag kunt komen en toch elke dag weer, als een klein schilderij van Monet, een ander uitzicht geeft op de stad.

Wat geef jij de stad cadeau?

Het liefst geef ik de stad de stilte en de rust die ze kent op zondagochtend. Een zeldzaam moment waarop de stad nog slaapt en daarmee haar mooiste licht en details toont. Ik hoop dat we de komende jaren kunnen bouwen aan een stad waarbij ondanks de dynamiek en de toeristische aantrekkingskracht de rust te vinden blijft.

Johannes van den Akker

Ik ben Johannes van den Akker, 38 jaar, abt van het Kleiklooster, een leefgemeenschap in de Amsterdamse Bijlmer, met een vijftal huishoudens en plek voor dakloze moeders met kinderen. Aan het klooster is uiteraard ook een brouwerij verbonden waar we het kloosterbier Kleiburg brouwen. Daarnaast heb ik het bureau Hoe Dan Wel, waarmee we idealen en ondernemerschap combineren. Zodat mensen en organisaties in beweging komen om daadwerkelijk iets te doen met de dingen die ze belangrijk vinden.

Wat houdt je bezig in de stad?

Ik woon in Zuidoost (met mijn vrouw en vijf kinderen) en het kantoor van Hoe Dan Wel zit op de Ceuvel in Noord (fijne zwemplek ook!). Ik vind het heerlijk om die afstand te overbruggen per fiets. Vanuit het groenste stadsdeel via de oostkant van het centrum en dan nog even ontspannen op de pont. Heerlijk.

Wat is jouw favoriete buurt?

Mijn eigen buurt. De K-buurt. Levendig, groen, divers en open. En dan die prachtige metrobaan op poten tussen die kolossale klassieke Bijlmerflats, vet.

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven?

Ik woon nu 15 jaar in Amsterdam, dus jeugdherinneringen heb ik niet, maar de indrukwekkendste plek blijft voor mij bij ‘de boom die alles zag’. De plek van de Bijlmervliegramp. De beelden ken ik slechts van tv, maar de jaarlijkse herdenking is mij in de afgelopen 15 jaar dierbaar geworden.

Wat geef jij de stad cadeau?

Ik vind het heel gaaf aan de verjaardag van Amsterdam dat het gevierd word met iedereen. Dat zie je nu aan de aanvragen die binnenkomen. Het feestje is voor elke Amsterdammer, iedereen die een plek heeft gevonden in onze prachtige stad.

Ilias Zian

Ik ben Ilias Zian (33) geboren en getogen Amsterdammer. De hoofdstad is mijn thuis, waar ik mij vrij voel, daar vier ik het leven.

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam?

Ik werk als Programmamaker Kunst & Cultuur bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Daarnaast vervul ik een aantal bestuursfuncties o.a. bij Stichting Storytelling Center, Moving Arts Projects en ArcheoHotspots. Al deze stichtingen hebben als doel om de bewoners van verschillende Amsterdamse wijken door middel van verhalen dichter bij elkaar te brengen. Deze stichtingen passen bij mij. Mijn persoonlijke drijfveer is namelijk om maatschappelijke issues bespreekbaar te maken door middel van kunst en cultuur. Kunst is voor mij voeding voor de ziel en het inspireert me. In mijn vrije tijd bezoek ik dan ook graag de vele musea die Amsterdam rijk is, hang ik in de galeries van mijn vrienden en ga ik naar het theater. Maar ook zit ik graag in een van de bruine kroegen die onze stad karakter geeft.

Wat is jouw favoriete buurt?

Als ik moet kiezen is de Baarsjes mijn favoriete buurt. Het oude vermengt zich daar met het nieuwe. Daar komt iedereen samen. Toch krijg ik nog steeds een fijn gevoel als ik langs de Prinsengracht loop. In 2014 was ik een van de initiatiefnemers van de Marokkaanse boot tijdens de Pride. Toen wij daar de Marokkaanse LGBTIQA+ gemeenschap een gezicht gaven en onze boot als nummer drie in de parade voer over de Prinsengracht, was dit zo’n euforisch moment! Ik zal dat nooit vergeten.

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven?

Deze stad met al haar diversiteit is uniek. Zij herbergt zoveel verhalen: sommigen al bekend, anderen nog onverteld.

Wat geef jij de stad cadeau?

Mijn cadeau aan de stad is dat ik haar (nieuwe) en (onvertelde) verhalen doe vertellen met kunst, zodat we de eigenheid van de stad met al haar authentieke plekken kunnen blijven koesteren. Ik zal mij inspannen om publieke plekken te creëren voor de jonge Amsterdammers, zodat daar nieuwe verhalen kunnen ontstaan en ons Amsterdam altijd blijft voortbestaan.

Cathelijne Blok

Mijn naam is Cathelijne Blok, kunsthistoricus, maker en oprichter van het feministisch kunst platform The TittyMag. Ik ben altijd op zoek naar verhalen! Vanuit die nieuwsgierigheid ben Ik na vele jaren werkzaam te zijn geweest in de media als (eind) redacteur, regisseur en concepter, begonnen om kunst te verenigen hiermee. Hieruit is Thé TittyMag ontstaan. Het was mijn zoektocht naar het feminisme binnen de (kunst) wereld. Gestart als nieuwsbrief en nu een platform! Dat wat we doen is dmv het creatieve op diverse plekken met verschillende makers een inclusieve dialoog neerzetten dmv kunst. Hiernaast host ik podcasts, bedenk en maak ik concepten en ben ik bezig met mijn tweede boek over kunst bij Uitgeverij Podium.

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam?

Vooral veel wandelen, kunst kijken, dansen en genieten van wat deze mooie stad maakt; alle geweldige mensen en de bijzondere dingen om ons heen!

Wat is jouw favoriete buurt?

Lastig! De hele stad heeft zo veel te bieden. Ik woon in West, dus dan ga ik nu als ik MOET kiezen voor mijn eigen buurt en buren.

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven?

Van alles. Van fietsen door de nachten na het dansen in onze mooie

Clubs naar huis door de lege straten met oranje lampjes en het Vondelpark. Het pontje waarop je de stad ziet vanaf het water tot aan de mooie nusea, filmhuizen en theaters! Ik kijk graag omhoog en om me heen als ik wandel naar alles om me heen. Er is zo veel te zien en iedere dag komt er hiervoor wel een herinnering bij.

Wat geef jij de stad cadeau?

ik hoop dat de stad ons alle cadeaus blijft geven wat het ons al geeft!

Terra Dakota Stein

Mijn naam is Terra Dakota. Ik ben een geboren en getogen Amsterdam-Noorderling! Ik ben jurist, sociaal ondernemer en zet mij in voor verschillende maatschappelijke initiatieven in de stad. Ik ondersteun bewoners in de wijk met hun juridische problemen en geef advies bij juridische vragen. Daarnaast werk ik als coördinator van een buurtcentrum in de Banne.

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam?

Ik ben actief onderdeel van Verdedig Noord, een bewonersgroep van mensen die zich verantwoordelijk voelen voor Amsterdam-Noord en door middel van kunst in activisme in actie komen tegen gentrificatie en strijden voor inclusieve stedelijke ontwikkeling, waar welzijn en welvaart voor iedereen wordt georganiseerd.

Verdedig Noord is onderdeel van een Noord-breed collectief genaamd Red Amsterdam Noord. Ik heb me hierbij aangesloten omdat er in ons stadsdeel veel te koesteren, te behouden en te verdedigen valt en ik de noodzaak om hieraan bij te dragen dringend voel.

Ik ben dol op koken en houd van eten. En in Amsterdam heb je alles tot je beschikking om beide goed en lekker te kunnen doen! In mijn vrije tijd vind ik fijn om lekker te zwemmen…in het Noorderparkbad.

Wat is jouw favoriete buurt?

Mijn favoriete buurt is de Banne, de wijk waarin ik ben opgegroeid en al mijn jeugdherinneringen heb mogen maken. Ik ben heel erg trots op de informele netwerken en structuren die we in de Banne hebben. Gedurende de pandemie zijn juist die netwerken het meest waardevol gebleken in het helpen en ondersteunen van bewoners die zwaar werden getroffen door Corona. Ik hield al van mijn buurt, maar toen ben ik nog meer van de Banne gaan houden!

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven?

De Banne maar ook de Dam. Ik ging vroeger vaak met vrienden of alleen de stad in om te shoppen, naar de bioscoop te gaan of lekker te gaan eten.

Wat geef jij de stad cadeau?

Ik houd van Amsterdam, omdat ik in mijn stad onvoorwaardelijk mezelf kan zijn. Amsterdam is waar mijn huis staat en mijn thuis is. Ik hoor hier en nergens anders en blijf strijden voor een toekomst waar mensen zoals ik in deze mooie stad kunnen blijven wonen. Amsterdammers zijn gastvrij en we hebben respect voor elkaar. Wat Amsterdam mooi maakt zijn de mensen van verschillende achtergronden en culturen die niet alleen naast elkaar leven maar echt met elkaar. Mijn wens en cadeau aan Amsterdam is een toekomst waar gemeenschappen nog meer naar elkaar toe groeien en we van elkaars verschillen elkaars kracht maken.

Daarnaast geef ik onze stad beter woonbeleid cadeau. Een stad zoals Amsterdam verdient het om betaalbare woningen te hebben en als stad betaalbaar te zijn en te blijven.

Thorn Roos de Vries

Mijn naam is Thorn de Vries. Ik ben 26, acteur, en woon in Amsterdam Noord. Naast mijn werkzaamheden als acteur, ben ik activist en treed ik op als drag king. Verder werk ik als vrijwilliger bij het COC en geef voorlichting over genderidentiteit en seksuele diversiteit op scholen in regio Amsterdam.

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam?

Ik geef (zoals hierboven aangegeven) voorlichting op scholen. Ook ben ik GSA coordinator van regio Amsterdam. Ik werk in het nachtleven als Drag King; en heb mijn eigen clubavond in Club NYX op de Reguliers. Daarnaast ben ik onderdeel van de House of Vineyard – een performers collectief uit de Ballroom Scene, en ga ik medio augustus 2022 (weer) studeren, aan de Toneelschool in Amsterdam (ATKA).

Ik woon met mijn vriendin en kind in Amsterdam Noord, en sport graag in de sportschool in mijn vrije tijd.

Wat is jouw favoriete buurt?

Noord, ik woon zelf in Tuindorp Oostzaan, maar heb in het verleden ook in Floradorp gewoond.

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven?

Homomonument

Wat geef jij de stad cadeau?

Hopelijk een voorbeeld van dat je kan zijn en worden wie of wat je wilt in de stad. Daarnaast hoop ik bij te dragen aan de inclusiviteit, en educatie op het gebied van gender- en seksuele diversiteit in de stad.

Heleen Terwijn

Ik ben Heleen Terwijn, 55 jaar, psycholoog en oprichter/directeur van IMC Weekendschool. Daarnaast ben ik trotse voorzitter van Stichting Jongeren Die het Kunnen; het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest, en bestuurslid van het Amsterdamse 4 en 5 mei comité.

Wat houdt je bezig in de stad Amsterdam?

Graag maak ik lange wandelingen door alle stadsdelen waarbij ik tot mijn verbazing steeds weer nieuwe plekken ontdek. Ik ben fanatiek bezoeker van het geweldige culturele aanbod in onze stad, vooral van de Opera en het Concertgebouw. In juni ben ik door het Holland Festival elke avond in een theater te vinden.

Wat is jouw favoriete buurt?

Geboren in Amsterdam Noord heb ik inmiddels in alle stadsdelen gewoond waarvan het langst in West. Met het mes op de keel noem ik Zuidoost mijn favoriete stadsdeel omdat ik daar vijfentwintig jaar geleden met dertig kinderen IMC Weekendschool begon. Tegenwoordig is het me een groot plezier om samen met oud-leerlingen op zondagochtend terug te gaan naar de weekendschool om les te geven aan de nieuwe generaties.

Welke plek in Amsterdam brengt de meeste herinneringen naar boven?

Herinneringen aan mijn jeugd komen uiteraard naar boven in Amsterdam Noord en ook in de Wibautstraat waar mijn vader werkte bij Publieke Werken in het nu gesloopte Wibauthuis. Bij de viering van Amsterdam 700 hing daar een enorme vlag die mij als kind danig aan het fantaseren zette over onze geschiedenis.

Wat geef jij de stad cadeau?

Mijn cadeau aan de stad is samen met de kinderen van de drie Amsterdamse IMC Weekendscholen plannen maken voor de stad in 2075. Welke verhalen zijn ons aangereikt? Welke verhalen willen zij straks doorvertellen? Wat kunnen wij nu doen om ervoor te zorgen dat de kinderen van straks in een nog mooiere stad wonen dan wij nu?

Voor mij gaat de viering van de verjaardag van de stad over het verbinden van generaties. Ik verheug mij op de viering van Amsterdam 750.