Op 1 februari konden bewoners en organisaties uit Stadsdeel Zuidoost een aanvraag doen bij Stichting Amsterdam 750. Hieronder lees je welke aanvragers met subsidie van Stichting Amsterdam 750 een Kado voor de Stad gaan realiseren.
Bij de subsidieronde van Stadsdeel Zuidoost zijn er 19 aanvragen gehonoreerd.
De conflictvaardige stad: lokaal leren ruziemaken én vredestichten!
Aanvrager: Mark Spaargaren
Bedrag: 10.000 euro
In samenwerking met Mediation Amsterdam en de Vrijwilligers Centrale Amsterdam, wordt een vijftal trainingen aangeboden aan mensen die zich vrijwillig inzetten voor Amsterdam. Onze stad bestaat bij de gratie van samenwerking tussen verschillende ‘eigenaren’ in de stad. Een stad van ondernemers en hippies, van grachtengordelbewoner en arbeider, van nieuwkomer tot zevende generatie Jordanees. Allemaal voelen we ons éérst Amsterdammer, en vaak pas daarna Nederlander. Of verbonden met de identiteit van een ander herkomstland. Samenwerken gaat ook over omgaan met macht en privileges. En een stad als Amsterdam kent de strijd die verschil in macht en andere perspectieven op het verdelen van welvaart of het inrichten van je leven op de manier die jij het beste vindt, met zich meebrengt. We hebben het druk, eenzaamheid en armoede nemen toe, en mensen verblijven via hun scherm in hun eigen bubbel, met gelijkgestemden, waardoor ‘ons’ verandert in ‘wij’ en ‘zij’, met alle vooroordelen en (sluimerende) conflicten van dien. Lokale initiatieven zijn de plekken waar de uitdagingen én de liefde voor de stad samenkomen. Daar wordt de stad gemaakt. Hoe kom je dan weer met elkaar in gesprek? Wij denken dat je om samen een groot feestelijk jaar te kunnen vieren, elkaar te zien en omarmen, je ook moet kunnen ruziemaken! De kloof dichten. Leren luisteren. En precies dat is wat wij de stad cadeau geven: 5 cursussen ruziemaken en vredestichten aan de mensen die bij al die initiatieven dwars door de stad samen Amsterdam maken.
Kleed van Amsterdam
Aanvrager: Nicole O’Niel
Bedrag: 10.000 euro
Onder de noemer “KLEED VAN AMSTERDAM” worden in de aanloop naar de 750ste verjaardag van Amsterdams 3 evenementen georganiseerd. Voor deze evenementen wordt aan de deelnemende Amsterdammers gevraagd een kleed bij te dragen. Dit kan een cultureel kleed zijn, een zelfgemaakt kleed of een gekocht kleed met een persoonlijk verhaal. De verzamelde kleden worden gegroepeerd tot een groot mozaïek dat een podium vormt voor allerlei culturele en kunstzinnige voorstellingen. Zo verbindt kunst verschillende culturen en nationaliteiten, generaties, genders en klassen in de stad. Dit “kleed van Amsterdam” laat zien dat juist de karakteristieke pluriformiteit van onze stad van haar een dynamische eenheid maakt.
Simsalabims
Aanvrager: SiMSALABiMS
Bedrag: 10.000 euro
Amsterdam viert haar 750e verjaardag: hoog tijd dat de lokale cultuur in haar jongste stadsdeel wordt gevierd en gedeeld. Dit doen we met een stripserie waarvoor eerder al een prototype werd ontwikkeld en uitgegeven, met groot succes. Het komende jaar wordt de strip maar liefst 12 keer uitgebracht, inclusief een speciale editie in samenwerking met basisscholen. SiMSALABiMS is een stripserie geïnspireerd op verhalen van inwoners van de Bijlmermeer, ook wel bekend als de ‘Bims’, om locals trots te maken op hun afkomst en de unieke cultuur vast te leggen. SiMSALABiMS is een knipoog en verwijzing naar de toverspreuk: “Simsalabim” die vaker bij goocheltrucs wordt gebruikt. Met deze strip tovert de maker niet alleen de allereerste strip over het alledaagse leven in de Bijlmer, ook verspreidt hij met SiMSALABiMS de magie van lezen, tekenen en kunst maken. Elke aflevering is gebaseerd op een authentiek verhaal van een lokale inwoner, de verhalen zijn geschreven in de taal die in de buurt wordt gebezigd: Smibanees, Nederlands vermengd met straattaal.
The Urban Scientist
Aanvrager: Chavern
Bedrag: 10.000 euro
The Urban Scientist is een gratis tweedaags kinderfestival voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, gericht op experimenten in Amsterdam Zuidoost op zaterdag 25 en zondag 26 mei 2024 op het OSB. Kinderen gaan aan de slag als echte wetenschappers. Hoe leuk is dat! Ze maken kennis met natuurkundige en scheikundige proefjes die ze na het festival helemaal zelf uit kunnen voeren, begeleid door studenten van de HvA, Vu en de UvA. Dit jaar is de editie nog spectaculairder omdat we ook het 750-jarig bestaan van Amsterdam vieren. Hoe doen we dat? Natuurlijk door wetenschappers die zijn geboren en getogen in Amsterdam in de schijnwerpers te zetten. Maar we richten ons ook op wetenschappers die vanuit Amsterdam een impact hebben gehad, zowel vroeger als nu. Tijdens het festival kunnen kinderen deelnemen aan een speurtocht waarbij ze kennismaken met wetenschappers van vroeger, en er is zelfs een (digitaal) interactief meet-and-greet moment met hedendaagse wetenschappers.
Het geluid van de buurt
Aanvrager: Vereniging van Buuren
Bedrag: 10.000 euro
De bewoners van de flat Kleiburg en omgeving vertonen een rijke diversiteit in leeftijd en culturele achtergrond. Hoewel het samenleven en -wonen over het algemeen soepel verloopt, is er ruimte voor verbetering door elkaar vaker te ontmoeten en gezamenlijk culturele en artistieke ervaringen te delen. Kunstvormen zoals muziek en spoken word bieden een uitstekende gelegenheid om verbinding te creëren, ongeacht culturele verschillen en leeftijdsverschillen. Het doel van dit project is om zowel de oude als nieuwe Bijlmerbewoners zich thuis te laten voelen in de omgeving. Van juni 2024 tot september 2025 nodigen we maandelijks een opkomende artiest uit de buurt uit om op te treden in de gemeenschappelijke ruimte van de flat, burenhuis Van Buuren. Dit biedt artiesten een podium en de mogelijkheid om zichzelf te profileren. Het kan gaan om een band, een spoken wordartiest, een muzikaal trio of combo, of een DJ voor een dansavond. We stimuleren alle talenten uit de buurt om zich aan te melden en een avondvullend programma te verzorgen. Voorafgaand aan het optreden nodigen we onze gasten uit om tegen een kleine vergoeding mee te eten. Hiervoor nodigen we een beginnende ondernemer uit de buurt uit om een menu aan te bieden tegen een niet-commerciële prijs. Op deze manier krijgen startende ondernemers de kans om te testen of hun culinaire ideeën aanslaan
bij het publiek.
Feestbundel Amsterdam 750
Aanvrager: Hopstaken Bedrijfsadvies
Bedrag: 10.000 euro
Speciaal voor het 750-jarig bestaan van Amsterdam wordt een feestbundel samengesteld, waardoor Amsterdammers kunnen kennismaken met de diverse manieren waarop Amsterdamse schrijvers en kunstenaars hun stad ervaren. De bundel bestaat uit 15 bijdragen van gevestigde Amsterdamse schrijvers, dichters en kunstenaars uit verschillende lagen van de samenleving, die verschillende generaties en culturele achtergronden vertegenwoordigen. Zij verwoorden en/of verbeelden hun persoonlijke beleving van Amsterdam. De bundel wordt samengesteld als een estafette: elke auteur sluit zijn of haar bijdrage af met een vraag voor de volgende auteur, die deze vraag oppakt en verwerkt in zijn of haar bijdrage.
Herinneringen maken we samen – Een buurt in beweging door de ogen van kinderen
Aanvrager: Martine van der Horn
Bedrag: 10.000 euro
In het hart van de bruisende G-buurt in Amsterdam Zuidoost bundelen creatief therapeut Juliette Lok-Hin en kinderboekenschrijfster/therapeut Martine van der Horn hun krachten. Hun missie: de unieke verhalen en perspectieven van kinderen vastleggen te midden van de transformatie die hun buurt ondergaat. Het project ‘Herinneringen maken we samen – een buurt in beweging door de ogen van kinderen’ is een samenwerking met talentvolle student-fotografen van de Fotoacademie Zuidoost, de betrokken buurtorganisatie Moving Forward en het overkoepelende G-buurt United, waarbij achttien verschillende actieve bewonersgroepen en organisaties uit de G-buurt betrokken zijn. Met een reeks creatieve workshops (10 sessies, afgesloten met een feestelijke grote bijeenkomst/viering aan het einde), waarbij de expressie van emoties door middel van kunst, verhalen en fotografie centraal staat, streeft dit project ernaar om de dierbare herinneringen van de kinderen aan hun buurt te bewaren en te eren.
Bijlmer Drum Festival
Aanvrager: Stichting Eternity Percussion
Bedrag: 10.000 euro
Het Bijlmer Drum Festival is een diepgaand eerbetoon aan de verscheidenheid van drumculturen, met bijzondere aandacht voor de unieke klanken die gedijen in Amsterdam. Het organiseren van dit festival gaat verder dan het eenvoudig samenbrengen van mensen met muziek. Het komt voort uit de diepgewortelde overtuiging dat drums niet slechts instrumenten zijn, maar eerder het kloppende hart vormen van onze cultuur en gemeenschap. Ons doel is om dit ritmische erfgoed te presenteren, te delen en te vieren als een uitdrukking van wie we zijn als Amsterdamse gemeenschap, gevestigd in Amsterdam Zuidoost. Met dit festival gaan we op een muzikale reis vol drumworkshops, muziekoptredens en muziekvoorstellingen die de stad Amsterdam in de schijnwerpers zetten. De viering van 750 jaar Amsterdam komt tijdens dit festival in volle glorie naar voren met een nadruk op diversiteit en culturele rijkdom.
ON-GANS, een stadse mini-opera
Aanvrager: Mattanja van den Bos
Bedrag: 10.000 euro
Een nieuwe opera voor jong en oud in de K-buurt. Een nieuwe opera met een actueel verhaal, verbonden met de stad Amsterdam. Uitgevoerd in de stad, onder metrostation Kraaiennest, middenin het leven. Uitgevoerd door professionele operazangers en instrumentalisten, van wie het merendeel woonachtig/ werkzaam in de K-buurt, gezongen in het Nederlands en het Engels, vrij toegankelijk en voor alle
Amsterdammers.
Uitdagende ontmoeting moslimmeiden en 55-plussers
Aanvrager: Stichting Koryo
Bedrag: 10.000 euro
Senioren doen oefeningen met hun eigen lichaamskracht, terwijl de jonge meiden deelnemen aan een vooropleiding in de vechtkunst Kuk Sool Won. Ze ontmoeten elkaar door trainingen uit te wisselen en samen te komen voor het belangrijkste moment van de dag: het ontbijt of een brunch na hun trainingen. Bovendien zullen de meiden een korte, op maat gemaakte training samenstellen voor de senioren. De ervaren senioren zullen de jonge meiden een selectie laten zien van hun meest waardevolle oefeningen en belangrijker nog, levenslessen delen tijdens gesprekken tijdens het ontbijt of de brunch. In 15 bijeenkomsten zullen diverse thema’s worden behandeld, variërend van pesten op school tot huiselijk geweld, en van het vieren van bepaalde evenementen zoals het Suikerfeest tot Kerst.
Niet zomaar een Omoe
Aanvrager: Robbert Doelwijt Sr.
Bedrag: 10.000 euro
In 2025 viert Amsterdam haar 750e verjaardag. In datzelfde jaar, viert Toko Kai Hing bij winkelcentrum Ganzenhoef in stadsdeel Zuid-Oost haar 50e verjaardag. En dat is een hele grote mijlpaal. De oudste Chinees-Surinaamse toko van Nederland kwam in 50 jaar voor vele grote uitdagingen te staan in de buurt, zoals verloedering en overlast, grootschalige sloop in de Bijlmer, een wereldwijde pandemie en stedelijke gentrificatie, maar bleef altijd overeind staan. Kai Hing is een huiskamer in de buurt en rots in de branding voor vele bewoners. Niet zomaar een Omoe is een viering van de rijkheid van de Surinaamse cultuur in Nederland, een viering van de verschijning ‘Omoe’ (koosnaam voor als er een sterke band is met de winkelier), het verdwijnende fenomeen ‘de buurtwinkel’, dat zwaar onder druk staat in de moderne kapitalistische samenleving. Dit project legt het immateriële erfgoed vast rondom de buurtwinkel in een wijk in Amsterdam die zwaar onderbelicht is gebleven in de stadsgeschiedenis. Herinneringen, anekdotes en input worden verzameld als vooronderzoek voor zowel een documentaire door Robbert Doelwijt Jr, een filmmaker uit de Bijlmer, over de betekenis van de buurtwinkel van Omoe, als voor het maken van een standbeeld om Omoe te vereeuwigen door Robbert Doelwijt Sr., een kunstenaar uit de Bijlmer. Standbeeld en film dienen als symbool voor verbinding en sociale cohesie in de Bijlmer, maar ook als eerbetoon voor de eerste generatie Bijlmerbewoners die, ondanks de vele uitdagingen, als stepping-stone en stonfutu (steunpilaar) hebben gefungeerd voor de generaties die na hen kwamen. De twee projecten zijn met elkaar verbonden en worden samen mét buurtbewoners gemaakt. Buurtbewoners en klanten van de toko worden actief betrokken bij het creëren van dit erfgoed.
Club Athenaeum: BEATS, BOOKS & BITES
Aanvrager: Georgy Morhea
Bedrag: 20.000 euro
Een inclusief evenement waarbij boeken en literaire thema’s centraal staan en worden aangevuld met (live)optredens en originele snacks, beide geïnspireerd door het thema. De programmering zal bestaan uit een vaste artiest en huisband, aangevuld met wisselende gastartiesten en DJ’s. Muziekshow & panelgesprek zijn ook online voor iedereen toegankelijk. Muziek verbindt, eten verbindt en een boekenclub ook. Tijd om het ‘stoffige’ en serieuze imago van literatuur om te zetten en iedereen kennis te laten maken met Club Athenaeum De doelgroep, 18-35 jaar, deelt brede muzikale en creatieve interesses, passie voor diverse culturen, en een culinaire nieuwsgierigheid. Het doel is een samensmelting van muziek, kunst, culinaire verwennerij en literatuur te bieden. We streven naar een laagdrempelige interculturele ervaring waarin een diverse gemeenschap wordt geïnspireerd en nieuwe ontdekkingen doet. Toegankelijkheid is essentieel, zowel fysiek in de winkel als online, waardoor het evenement voor iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond, bereikbaar is. “Beats, Books & Bites” fungeert als een dynamische kweekvijver die bijdraagt aan de culturele diversiteit van Amsterdam. Het project fungeert als een platform waarop diverse kunst- en cultuurmakers samenkomen. Opkomende artiesten, schrijvers, cateraars en lokale talenten krijgen de kans om hun creativiteit te tonen. We faciliteren een interactieve omgeving waarin deze verschillende disciplines elkaar versterken en inspireren. Hierdoor ontstaat een
dynamisch ecosysteem van samenwerking en groei, wat de lokale kunst- en cultuurscene ten goede komt. Daarnaast initiëren we samenwerkingen met lokale initiatieven en organisaties. Door niet alleen grote partijen zoals Athenaeum Boekhandel te betrekken, maar bijvoorbeeld ook lokale cateraars, artiesten en creatievelingen, initiëren we nieuwe samenwerkingen. Door samen te werken met verschillende partijen uit de stad, creëren we een netwerk van lokale betrokkenheid en ondersteunen we de Amsterdamse cultuur.
24/7 Amsterdam Zuidoost
Aanvrager: Stichting United Different Voices
Bedrag: 20.000 euro
Amsterdam Zuidoost wordt gedurende een week 24/7 gefotografeerd door zowel professionele fotografen als opkomend talent. Het doel is om een levendig en authentiek tijdsdocument te creëren dat de diversiteit, cultuur en het dagelijkse leven van Amsterdam Zuidoost vastlegt voor de toekomst. Hierbij wordt bewust gekozen voor fotografen die er soms al hun hele leven wonen en/of werken in het stadsdeel, om zo clichébeelden te vermijden die vaak van Zuidoost worden gemaakt. De beelden worden gepubliceerd in een fotoboek, tentoongesteld worden in een expositie in Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK) en te zien zijn op een interactieve website. Op deze manier wordt niet alleen de schoonheid van het stadsdeel zichtbaar, maar wordt er ook een blijvende herinnering gecreëerd die de lokale gemeenschap, bezoekers en toekomstige generaties inspireert en verbindt. Het Grote Amsterdam Verjaarboek, een boek voor alle Amsterdammertjes Om de kinderen van Amsterdam (en hun leerkrachten) optimaal te betrekken bij Amsterdam 750 worden jonge Amsterdammertjes van alle basisscholen getrakteerd op een blijvend aandenken het Grote Amsterdam Verjaarboek. Deze feestelijke uitgave is niet alleen feestelijk en humoristisch, maar ook inhoudelijk en leerzaam, zodat de Amsterdamse kinderen ook weten waarom er precies feest gevierd wordt in hun stad.
Made in Amsterdam
Aanvrager: Ohim Entertainment
Bedrag: 20.000 euro
Het project “Made in Amsterdam” richt zich op de verhalen van migranten met een Afro- Nederlandse achtergrond die werkzaam zijn in de mode-industrie. Het omvat vijf verhalen die als inspiratie dienen voor een kledingcollectie, een korte film en een kunstinstallatie. Het doel is om deze verhalen te vereeuwigen via verschillende media en tegelijkertijd nieuw modetalent uit Amsterdam in de schijnwerpers te zetten. Het project wordt live gepresenteerd tijdens de viering van 750 jaar Amsterdam en wil een diverse representatie binnen het modelandschap bevorderen, nieuw modetalent ontdekken, talent van de toekomst met elkaar verbinden en mode-programma’s toegankelijker maken. Na de viering blijven de verhalen voor eeuwig zichtbaar door ze digitaal te presenteren. Bovendien wordt het videomateriaal, bestaande uit een korte film en een videoverslag van de presentatie, aangeboden aan Stadsarchief Amsterdam waarmee het materiaal bij opname in het archief blijvend beschikbaar wordt gesteld en gepresenteerd als documentair erfgoed. De installatie kan doorreizen naar musea en culturele instellingen in Amsterdam en ver daarbuiten, waarmee de verhalen ook buiten de stadsgrenzen toegankelijk worden gemaakt.
De Nachtegaal van de Bijlmer
Aanvrager: Stichting Muziekcentrum Zuidoost
Bedrag: 20.000 euro
Een cultureel educatief project in Amsterdam Zuidoost ter ere van de 750ste verjaardag van Amsterdam bestaande uit twee voorstellingen gebaseerd op het kindersprookje ‘De Nachtegaal van de Bijlmer’. Met “De Nachtegaal van de Bijlmer” biedt Stichting Muziekcentrum Zuidoost basisschoolleerlingen in Amsterdam Zuidoost een interactieve en muzikale kennismaking met de geschiedenis en cultuur van hun stadsdeel. In samenwerking met lokale kunstenaars worden de verhalen verweven met muziek. De voorstellingen worden uitgevoerd door Wijktalentorkesten uit Amsterdam Zuidoost. Het eerste optreden vindt plaats in Zuidoost zelf, terwijl het tweede optreden het verhaal deelt met een breder publiek in de centraal gelegen stadsdelen van Amsterdam. Het verhaal wordt in eerste instantie vertelt door leerlingen van de Wijktalentorkesten maar na de zomer van 2025 zullen deze ook andere basisschoolleerlingen bereiken. De Wijktalentorkesten bestaan uit +/-150 leerlingen van groep 5 tot 8 van basisscholen in Amsterdam Zuidoost en worden voor de voorstellingen aangevuld met een wijkkoor en een professionele vertelster. Het doel is om de geschiedenis en verhalen van Zuidoost te vieren en te delen, waarbij muziek en verhalenvertelling centraal staan. Het project integreert ook digitale muziekeducatie voor scholen, om het culturele erfgoed van de wijk breder te verspreiden.
City Circles: Portret Zuidoost
Aanvrager: Openbare Stichting Ir. Lely Lyceum
Bedrag: 20.000 euro
Ons cadeau aan Amsterdam is een portret van Amsterdam-Zuidoost, gemaakt door leerlingen van het Ir. Lely Lyceum en de IMC Weekendschool. De leerlingen uit de buurt gaan zelf op onderzoek uit en tonen de gelaagdheid van Zuidoost. Dit portret zal niet bestaan uit de harde en feitelijke data, maar licht de zachte data uit. Ook wel ‘thick data’ genaamd. Dit zijn de geuren, kleuren, mensen en gebruiken die een plek eigen maken. Wie zijn de mensen die in de buurt wonen, bewegen en werken? In dit portret richten jonge bewoners en gebruikers, met steun van ontwerpers en onderzoekers, de aandacht op menselijk gedrag, bewegingen, objecten, praktijken en woorden. Wat zijn de symbolen en iconen uit deze buurt? Deze informatie vormt meestal niet de basis voor stads- of buurtontwikkeling, maar wel voor belevingswaarde. Met alle ontwikkelingen die Zuidoost te wachten staat is het belangrijk om ook jonge doelgroepen mee te nemen en een stem te geven.
750 jaar Amsterdam – Een ode aan zijn mooiste stadsdeel
Aanvrager: OSCAM
Bedrag: 20.000 euro
Wij vieren de verjaardag van Amsterdam door in te zoomen op zijn mooiste stadsdeel. Amsterdam Zuidoost, een in verhouding piepjong stadsdeel, heeft een rijke, roerige geschiedenis. Wat zijn de verhalen van de bewoners zelf? Welke on(s)-bekende geschiedenis is nog niet gedeeld? In een poging om de unieke cultuur vast te leggen, slaan OSCAM, mArt Radio en De Stroom de handen ineen en onderzoeken het culturele erfgoed wat in de herinneringen van de mensen uit Zuidoost leeft. Door middel van een hybride tentoonstelling – fysieke kunstinstallaties in OSCAM in combinatie met digitaal beschikbare wandelpodcasts – wordt het stadsdeel een openluchtmuseum, waar de verhalen van haar bewoners als cultureel erfgoed worden vastgelegd.
Sounds of the Bims
Aanvrager: Stratenmakers Audiocollectief
Bedrag: 50.000 euro
De samenwerking tussen Stratenmakers Audiocollectief, NINETEEN CONSULTANCY en Imagine IC is ontstaan tijdens het evenement 55 jaar Bijlmer. Tijdens deze avond ontmoetten Jesper Buursink en Obaa Yaa Amankwah elkaar doordat zij beiden werden uitgenodigd door Imagine IC om te vertellen over de Bijlmer van toen en nu, de een in geluiden, de ander in woorden. De ontmoeting werd kracht bijgezet door een gedeelde emotie. De Bijlmer- zoals wij deze kennen -verandert en verdwijnt. Gevolgd door een gedeelde behoefte, namelijk de huidige tijdgeest willen vangen en het culturele erfgoed van nu willen duiden en bewaren door de nieuwe generatie. Uit deze ontmoeting is het samenwerkingsproject Sounds of the Bims ontstaan. In dit project willen de drie organisaties hun krachten bundelen om samen het huidige geluid van de Bijlmer te vangen, verzamelen en presenteren in een online audio platform (website en app). Dit gebeurt niet door de mensen die we altijd al horen maar door hen die het geluid van nu en van de toekomst zullen maken. Met een serie workshops wordt een groep van 10 tot 20 jongvolwassenen- tussen de 18 en 32 jaar- uit Zuidoost klaargestoomd tot audio/podcast/radiomakers. Het uitgangspunt is om deze jongeren te ‘bewapenen’ met microfoons om hen zo hun culturele erfgoed te laten vangen in audiovorm. Maar uiteindelijk zal dit platform een plek worden voor alle audiomakers om hun audio over de Bijlmer op te delen.